Комисията за финансов надзор на свое заседание вчера потвърди проспект за допускане до търговия на “Капман Грийн Енерджи Фонд” АД.

Фондът няма аналог и е първото дружество на българския пазар, което съсредоточава дейността си в областта на възобновяемите енергийни източници. Основният предмет на дейност на дружеството е придобиване, управление, оценка и продажба на участия в управление на проекти и изработване на програми, свързани с грантови финансирания, насочени към производство на енергия от възобновяеми източници, дейности, свързани с екологично третиране на отпадъци, енергийна ефективност, търговия с вредни емисии.

Намеренията на Съвета на директорите на “Капман Грийн Енерджи Фонд” АД са дружеството да управлява и инвестира проекти самостоятелно и/или чрез придобиване на мажоритарно или миноритарно участие в перспективни български или чуждестранни компании, опериращи в сферата на възобновяемите енергийни източници или така наречената “зелена енергия”.

“Следващата ни стъпка е свързана с подаване на заявление до Българска фондова борса за приемане на емисията акции за борсова търговия”, коментира Николай Ялъмов, представляващ “Капман Грийн Енерджи Фонд” АД. „В рамките на една-две седмици стартираме и процедурата по набиране на проекти за финансиране. Допълнително ще обявим конкретните стъпки и срокове, в които ще се извършва проучването на бизнеса, детайлния анализ и крайното оценяване на постъпилите проекти за финансиране“, заяви още той.

Съветът на директорите на “Капман Грийн Енерджи Фонд” АД има за цел да осигури достъп на широк кръг от инвеститори на фондовата борса до проекти в сферата на възобновяемата енергия.

Конкурентните предимства на фонда са свързани с професионалния опит и уменията на членовете на Съвета на директорите и екипа от експерти, изградените работни отношения с дружества от областта на енергетиката и опитът в сферата на дяловото инвестиране.

Председателят на съвета на директорите – Детелина Смилкова, е експерт в областта на енергетиката. Независимият член – Данаил Данаилов, има богат опит в областта на дяловото инвестиране, а Николай Ялъмов – представител на изпълнителния член на Съвета на директорите- “Капман Ин” ЕООД, има дългогодишен опит в областта на фондовите борси.

Екипът на консултантското дружество “Капман Ин” ЕООД, което ще представлява и управлява “Капман Грийн Енерджи Фонд”, има опит в оценката на предприятия, изготвяне и управление на проекти за финансиране, пазарни проучвания и анализи.

“Капман Грийн Енерджи Фонд” АД е седмото дружество, част от семейството на финансова група “Капман”. Групата има 12-годишен опит и заема една от лидерските позиции на българския капиталов пазар.