Капман Грийн Енерджи Фонд АД регистрира свое дъщерно дружество - Капман Солар Инвест ЕООД, което ще съсредоточи дейността си в реализиране на проекти в областта на соларните технологии, информираха от компанията за Profit.bg.

Дружеството е с начален капитал от 80 000 лв., като в последствие дейността му ще бъде допълнително финансирана от Капман Грийн Енерджи Фонд АД чрез набиране на средства на капиталовия пазар.

Първоначално основният фокус в дейността на Капман Солар Инвест ЕООД ще бъде извършване на инвестиции в соларни инсталации монтирани на покриви и фасади.

Една от съществените пречки за инсталирането на соларни панели от страна на домакинствата и бизнеса е липсата на налични средства за тяхното финансиране Капман Солар Инвест ЕООД има за цел да преодолее именно тази трудност, като предложи на клиенти си начин да финансират своите проекти.

За целта компанията подписва договор за стратегическо партньорство с един от най-големите доставчици на соларни инсталации в Европа - австрийската Алпине Енерджи Остарайх Гмбх, дъщерно дружество на концернa Алпине Бау.

Соларните панели ще бъдат монтирани и технически обслужвани от австрийската компания, което гарантира качеството на изпълнение и възвращаемостта. Изплащането на инвестициите ще се реализира чрез продажбата на генерираното от соларните панели електричество.

„Добиването на електричество по този начин е дългосрочна инвестиция, която може да осигури на собственика си неголям, но устойчив доход. От друга страна това е израз на отношение към всеобщия проблем, свързан с климатичните промени" - коментира Николай Ялъмов, изпълнителен директор на Капман Грийн Енерджи Фонд АД.

Инсталациите за електричество от слънчевата енергия с мощност до 200 киловата, които са разположени по покриви и фасади, продават произведения ток на по-високи цени от наземните централи. Това бе решено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в края на юни, а новите преференциални тарифи влязоха в сила от 1 юли 2011 г.

Според Законa за възобновяемите източници (ЗВЕИ), приет преди няколко месеца, децентрализираното производство на ток трябва да се насърчава.

Законът предвижда покривните инсталации да се свързват към електрическата мрежа по облекчена процедура, а собствениците им да не плащат гаранция на мрежовия оператор, каквато е необходима при други ВЕИ проекти.

Малките проекти са освободени и от задължителното измерване на енергийния потенциал на съответния зелен източник. За тях не важат и годишните лимити за присъединяване на нови мощности към съответната мрежа.