Капман Взаимни Фондове заеха отново лидерски позиции сред сродните им по риск колективни инвестиционни схеми, след като годишната доходност на рисковия Капман Макс достигна 110.12%, а Капман Капитал приключи с резултат от 82.7% за 2007 г., съобщават от финансовата група Капман.

Размерът на активите на взаимните фондове към края на миналата година възлизат на 95.327 млн. лв. В сравнение с обема им в края на 2006 г., Капман Взаимни Фондове отчитат ръст в размер на 471%. Над 3500 вече са инвеститорите, доверили средствата си за управление, в инвестиционно дружество Капман Капитал и договорен фонд Капман Макс.

При последно изчисление на нетна стойност, активите на балансирания фонд са в размер на 20.729 млн. лв., а тези на високорисковия възлизат на 73.779 млн. лв. В портфейлите на фондовете влизат акции на компании в областта на строителството, леката промишленост, металообработването, електротехниката и други.

Стандартното отклонение на балансирания фонд Капман Капитал е в размер на 15.90%, а това на фонда с фокус в акции – Капман Макс, 17.84%. Стандартното отклонение на нетна стойност на активите на акция/дял се изчислява въз основа на исторически данни за нетната стойност на активите на дял/акция, които колективната инвестиционна схема обявява за период от 1 година.

Стандартното отклонение е статистическа мярка за измерване на риска. Чрез него инвеститорите имат възможност да определят степента на колебание на акциите/дяловете на един взаимен фонд и да вземат информирано решение при избора му.

Колкото повече варира доходността на един фонд от ден на ден или от месец на месец, толкова по-голямо е неговото стандартно отклонение. Стандартно отклонение, равно на нула означава, че възвръщаемостта на инвестицията никога не се променя. Пример за такава инвестиция може да бъде стандартен спестовен влог с фиксирана лихва.

Тук може да откриете повече информация за доходността на други КИС за 2007 г.