Капман Макс постигна доходност от 110.12%, а Капман Капитал 82.7% през 2007 г.

599
Капман Макс постигна доходност от 110.12%, а Капман Капитал 82.7% през 2007 г.

Капман Взаимни Фондове заеха отново лидерски позиции сред сродните им по риск колективни инвестиционни схеми, след като годишната доходност на рисковия Капман Макс достигна 110.12%, а Капман Капитал приключи с резултат от 82.7% за 2007 г., съобщават от финансовата група Капман.

Размерът на активите на взаимните фондове към края на миналата година възлизат на 95.327 млн. лв. В сравнение с обема им в края на 2006 г., Капман Взаимни Фондове отчитат ръст в размер на 471%. Над 3500 вече са инвеститорите, доверили средствата си за управление, в инвестиционно дружество Капман Капитал и договорен фонд Капман Макс.

При последно изчисление на нетна стойност, активите на балансирания фонд са в размер на 20.729 млн. лв., а тези на високорисковия възлизат на 73.779 млн. лв. В портфейлите на фондовете влизат акции на компании в областта на строителството, леката промишленост, металообработването, електротехниката и други.

Стандартното отклонение на балансирания фонд Капман Капитал е в размер на 15.90%, а това на фонда с фокус в акции – Капман Макс, 17.84%. Стандартното отклонение на нетна стойност на активите на акция/дял се изчислява въз основа на исторически данни за нетната стойност на активите на дял/акция, които колективната инвестиционна схема обявява за период от 1 година.

Стандартното отклонение е статистическа мярка за измерване на риска. Чрез него инвеститорите имат възможност да определят степента на колебание на акциите/дяловете на един взаимен фонд и да вземат информирано решение при избора му.

Колкото повече варира доходността на един фонд от ден на ден или от месец на месец, толкова по-голямо е неговото стандартно отклонение. Стандартно отклонение, равно на нула означава, че възвръщаемостта на инвестицията никога не се променя. Пример за такава инвестиция може да бъде стандартен спестовен влог с фиксирана лихва.

Тук може да откриете повече информация за доходността на други КИС за 2007 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg