Активите на взаимните фондове на финансова група “Капман” към днешна дата надвишават 28 млн. лв. Считано от началото на годината това прави увеличение от 70%.

Към декември миналата година активите възлизаха на 16.7 млн. лв., но доброто и професионално управление на портфейлите на “Капман Капитал” и “Капман Макс” предизвика засилен интерес и активите бележат почти двойно увеличение.

Привлечените във фондовете средства са разпределени по следния начин между балансирания фонд и фонда с фокус в акции: към днешна дата нетната стойност на активите на “Капман Капитал” е 10.746 млн. лв, а на “Капман Макс” 18.032 млн. лв.

“Капман Капитал” е инвестиционно дружество от отворен тип, което започна дейността си на 28 септември 2004 г. Фондът е лидер сред балансираните колективни инвестиционни схеми за изминалите две години. През 2005 г. дружеството реализира доходност от 21.61% за своите акционери, докато за изминалата година тя нарасна до 50.59%. Само от началото на годината фондът има реализирани 16.51% доходност.

“Капман Макс” е втората колективна инвестиционна схема от семейството на финансова група “Капман”. Фондът започна дейността си на 5 януари 2006 и бързо зае лидерска позиция сред сродните му фондове на българския пазар.

За 2006 г. “Капман Макс” реализира рекордните 100.10% доходност, докато от началото на годината акционерите му са „заработили” нови 28.56%.

Към края на април Капман Макс е инвестирал общо 76.57% от активите си в акции на български компании, докато паричните средства и техните еквиваленти са 19.44%. Акциите на други инвестиционни дружества и договорни фондове заемат 1.69% от общите активи.

Строителният сектор и холдинговите компании заемат най-голяма част от портфейла на фонда, съответно 18.58 и 10.42%, докато в акции на акционерни дружества със специална инвестиционна цел са инвестирани общо 10.13% от активите.

Към 30 април Капман Капитал е инвестирало общо 43.36% от активите си в акции на компании, търгувани на БФБ-София, докато корпоративните облигации и паричните средства заемат респективно 20.94 и 18.80 на сто от активите.

„Портфейлите на ДФ Кампан Макс и ИД Капман Капитал АД, управлявани от УД Капман Асет Мениджмънт АД се менажират активно и са добре диверсифицирани, като спазваме всички законови изисквания и вътрешни правила за лимитиране на позициите в определена ценна книга, каза за Profit.bg Николай Ялъмов, изпълнителен директор на Капман.

„Поддържаме оптимално ниво на съотношението риск/доходност, като водещият фактор при структуриране на портфейлите е изборът на компании с потенциал за растеж, по-висок от средния.”

„С увеличаване на активите планираме да се използват и лимитите в чуждестранни ценни книжа, като основна част от тях ще бъдат насочени към нови IPO’s в балканския регион (Хърватска, Турция, Сърбия, Босна и Румъния). Ще участваме активно и на предстоящите първични публични предлагания на БФБ- София.”

Според Ялъмов „активите, управлявани от УД Капман Асет Мениджмънт се очаква да растат с темп, по- висок от средния в отрасъла и в края на годината да достигнат 45-50 млн. лв.”

От скоро финансова група “Капман” съвместно с лизингово дружество “Дженерал Лизинг” АД предлага възможност за финансиране на клиенти, закупили или желаещи да закупят акции/дялове от взаимните фондове, предлагани от групата – инвестиционно дружество “Капман Капитал” и договорен фонд “Капман Макс”.

Продуктът е насочен към всички предприемчиви хора, желаещи да се възползват от атрактивните възможности, които взаимните фондове на групата предлагат, но разполагащи с ограничен ресурс. Подходящ е както за физически, така и за юридически лица. Нивото на лихвения процент е съобразено с типа на фонда, в който ще бъде инвестирана сумата, както и очакваната норма на печалба.

Допълнителното финансиране упражнява така нареченият лостов ефект. Инвеститорът получава заемен капитал с цел увеличаване нормата на печалбата.

Максималният срок за погасяване на допълнителното финансиране е до 3 години. Като обезпечение служат единствено притежаваните от клиента ценни книжа (акции/дялове от взаимните фондове на финансова група “Капман”). Максималният размер на допълнителното финансиране е до 50% от текущата пазарна стойност на направената от клиента инвестиция в “Капман Капитал” и/или “Капман Макс”.