Капман Взаимни Фондове привлякоха над 28 млн. лв.

924
Капман Взаимни Фондове привлякоха над 28 млн. лв.

Активите на взаимните фондове на финансова група “Капман” към днешна дата надвишават 28 млн. лв. Считано от началото на годината това прави увеличение от 70%.

Към декември миналата година активите възлизаха на 16.7 млн. лв., но доброто и професионално управление на портфейлите на “Капман Капитал” и “Капман Макс” предизвика засилен интерес и активите бележат почти двойно увеличение.

Привлечените във фондовете средства са разпределени по следния начин между балансирания фонд и фонда с фокус в акции: към днешна дата нетната стойност на активите на “Капман Капитал” е 10.746 млн. лв, а на “Капман Макс” 18.032 млн. лв.

“Капман Капитал” е инвестиционно дружество от отворен тип, което започна дейността си на 28 септември 2004 г. Фондът е лидер сред балансираните колективни инвестиционни схеми за изминалите две години. През 2005 г. дружеството реализира доходност от 21.61% за своите акционери, докато за изминалата година тя нарасна до 50.59%. Само от началото на годината фондът има реализирани 16.51% доходност.

“Капман Макс” е втората колективна инвестиционна схема от семейството на финансова група “Капман”. Фондът започна дейността си на 5 януари 2006 и бързо зае лидерска позиция сред сродните му фондове на българския пазар.

За 2006 г. “Капман Макс” реализира рекордните 100.10% доходност, докато от началото на годината акционерите му са „заработили” нови 28.56%.

Към края на април Капман Макс е инвестирал общо 76.57% от активите си в акции на български компании, докато паричните средства и техните еквиваленти са 19.44%. Акциите на други инвестиционни дружества и договорни фондове заемат 1.69% от общите активи.

Строителният сектор и холдинговите компании заемат най-голяма част от портфейла на фонда, съответно 18.58 и 10.42%, докато в акции на акционерни дружества със специална инвестиционна цел са инвестирани общо 10.13% от активите.

Към 30 април Капман Капитал е инвестирало общо 43.36% от активите си в акции на компании, търгувани на БФБ-София, докато корпоративните облигации и паричните средства заемат респективно 20.94 и 18.80 на сто от активите.

„Портфейлите на ДФ Кампан Макс и ИД Капман Капитал АД, управлявани от УД Капман Асет Мениджмънт АД се менажират активно и са добре диверсифицирани, като спазваме всички законови изисквания и вътрешни правила за лимитиране на позициите в определена ценна книга, каза за Profit.bg Николай Ялъмов, изпълнителен директор на Капман.

„Поддържаме оптимално ниво на съотношението риск/доходност, като водещият фактор при структуриране на портфейлите е изборът на компании с потенциал за растеж, по-висок от средния.”

„С увеличаване на активите планираме да се използват и лимитите в чуждестранни ценни книжа, като основна част от тях ще бъдат насочени към нови IPO’s в балканския регион (Хърватска, Турция, Сърбия, Босна и Румъния). Ще участваме активно и на предстоящите първични публични предлагания на БФБ- София.”

Според Ялъмов „активите, управлявани от УД Капман Асет Мениджмънт се очаква да растат с темп, по- висок от средния в отрасъла и в края на годината да достигнат 45-50 млн. лв.”

От скоро финансова група “Капман” съвместно с лизингово дружество “Дженерал Лизинг” АД предлага възможност за финансиране на клиенти, закупили или желаещи да закупят акции/дялове от взаимните фондове, предлагани от групата – инвестиционно дружество “Капман Капитал” и договорен фонд “Капман Макс”.

Продуктът е насочен към всички предприемчиви хора, желаещи да се възползват от атрактивните възможности, които взаимните фондове на групата предлагат, но разполагащи с ограничен ресурс. Подходящ е както за физически, така и за юридически лица. Нивото на лихвения процент е съобразено с типа на фонда, в който ще бъде инвестирана сумата, както и очакваната норма на печалба.

Допълнителното финансиране упражнява така нареченият лостов ефект. Инвеститорът получава заемен капитал с цел увеличаване нормата на печалбата.

Максималният срок за погасяване на допълнителното финансиране е до 3 години. Като обезпечение служат единствено притежаваните от клиента ценни книжа (акции/дялове от взаимните фондове на финансова група “Капман”). Максималният размер на допълнителното финансиране е до 50% от текущата пазарна стойност на направената от клиента инвестиция в “Капман Капитал” и/или “Капман Макс”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg