Карол АД, БенчМарк Финанс АД, и Елана Трейдинг събраха най-много точки по показателите „брой на сделките, сключени на "БФБ - София", и „търговия с COBOS”. По показателите „брой на емисиите от акции и облигации” и „оборот, който е реализиран на борсата” превес имат банковите институции.

БенчМарк Финанс спечели второто място в категорията "Инвестиционен посредник" в класацията на вестник "БАНКЕРЪ" за най- добре работещо дружество за 2007 година, съобщиха от БенчМарк. В изключително конкурентна борба компанията получи 25 точки актив – само 2 точки по-малко от тазгодишния победител - Карол АД.

Вестник "БАНКЕРЪ" провежда за втора поредна година и определя победител в 2 категории "Инвестиционен посредник” и „ Управляващо дружество”, като във всяка от категориите се номинират по десет компании.

В подбора на критериите за оценка на дейността на дружествата участваха представители на бизнеса, експерти от Комисията за финансов надзор и от "БФБ - София", както и журналисти на вестник "БАНКЕРЪ", отразяващи капиталовия пазар. Данните, на базата на които е извършено подреждането на инвестиционните посредници и управляващите дружества, са от последните дванадесет месеца – от 1 октомври 2006 до 30 септември 2007 година.

Общо през годината на "БФБ - София" са били извършени 808 620 броя сделки, а през анализирания период през борсата са изтъргувани 2.121 млрд. броя акции, оборотът на които възлиза на 17.307 млрд. лева. Клиентите на системата COBOS към началото на ноември са 4 874, което означава прираст от 2 776 човека, в сравнение с края на октомври миналата година.

Развитието на финансовия пазар у нас позволява да се разширява кръгът на финансовите услуги, предлагани на населението. Все по-активно навлизат на този пазар и инвестиционните посредници и управляващите дружества.

Статистическите данни показват, че към 30 септември Комисията за финансов надзор е лицензирала общо 86 инвестиционни посредника. В края на септември са прелицензирани 57 посредника. От тях 25 дружества са със съдебно регистриран акционерен капитал от над 1.5 млн. лв. и право да извършват сделки за собствена сметка (с пълен лиценз). Останалите 32 имат капитал 250 хил. лв. и съответно частичен лиценз за извършване на сделки за чужда сметка и управление на портфейл.