Карол пусна маржин покупки и къси продажби

2287
Карол пусна маржин покупки и къси продажби

От днес, 23 септември 2010 г., ИП Карол вече предлага извършване на маржин покупки и къси продажби на БФБ на своите клиенти. Тези два инструмента се ползват за първи път в страната ни. Това се казва в официално съобщение на посредника, изпратено на Profit.bg.

В края на май 2010 г. от компанията започнаха проби на новите инструменти през платформата Karoll Broker. Маржин покупки и къси продажби могат да се сключват посредством специално разработен клиентски модул към платформата, чрез които потребителя сам администрира своя маржин заем, разполагаема наличност за къси продажби, както и своите излишъци по маржин и къси позиции.

По време на пробния период на маржин покупките и късите продажби провеждан от инвестиционния посредник, съвместно с Централен Депозитар АД, бе постигната оптимизация по обработката на сетълмента на този тип сделки както и подобрения по механизма за трансферирането на обезпечения по специалните сметки за маржин покупки и къси продажби.

Бяха отправени и писмени предложения до КФН и ЦД за допълнително облекчаване на сетълмент процедурите на маржин покупките и късите продажби, с цел популяризиране на този тип търговия и нейното поевтиняване.

В тестовете на Карол се включиха над 10 потребителя на платформата Karoll Broker, които сключиха 7 маржин покупки и 2 къси продажби. Малкият брой сключени сделки с новите инструменти се дължи преди всичко на завишените изисквания в Наредба 16 към компаниите, с които могат да се извършат маржин покупки.

По изчисления на посредника в периода 27 май 2010 г. - 21 септември 2010 г. е имало само 5 компании, който са отговаряли на условията за сключване на маржин покупки и къси продажби, при над 400 регистрирани на БФБ-София. Силно рестриктивни са и изискванията по отношение на ценните книжа, които могат да служат като обезпечение по договори за маржин заеми и къси продажби, смятат отм.

Според Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на ИП Карол, съществуват и други проблеми пред популяризирането и по-широкото използване на новите инструменти, като една от тях са високите разходи по този тип сделки - разходната себестойността на маржин покупка или къса продажба е 3 пъти по-висока спрямо стандартна сделка на БФБ-София, поради по-сложният сетълмент процес, състоящ се от 3 пъти повече трансфери в Централен Депозитар. Честата смяна на емисии, отговарящи на изискванията на Наредба 16 за маржин покупки и късите продажби, което теоретично може да доведе до преждевременно закриване на клиентски позиции също е нерешен проблем.

В същото време двата инструмента дават големи предимства на търгуващите на БФБ-София: ливъридж ефект за управлявания портфейл; гъвкав размер и период на използване на заема по маржин сделките; улеснени процедури по отпускането и усвояването на маржин заема спрямо репо договорите и другите видове заеми; възможност за печалби при низходящ тренд; възможност за хеджиране и управление на риска и др.

„Маржин покупките и късите продажби допринасят за развитието на капиталовия пазар като са едни от основните средства за повишение на ликвидността, за ограничаване на свръхнадценяването и спомагат за формирането на справедливи пазарни цени, както и създават предпоставки за разработването на по-сложни стратегии за търговия и структуриране на деривати", казва Ангел Рабаджийски.

От Карол предупреждават, че осъществяването на маржин покупки и къси продажби е свързано с висока степен на риск, дължащ се на ливъридж ефекта при този вид търговия. Услугата е предназначена за инвеститори с повече опит в търговията на валутните и капиталови пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
16:09 | 25 September 2010
Институционалните инвеститори, както и големите холдингови дружества, инвестиционните, договорните, пенсионните и другите фондове и дружества, биха могли да се възползват от услугите на Карол за маржин покупки и къси продажби. След приключването на кризата през миналата година, в банките, инвестиционните посредници и индивидуалните инвеститори в ценни книжа има значителни парични средства, които могат да осигурят значително по-голяма доходност в сравнение с банковите депозити. Акциите са ценните книжа, при които средногодишната доходност е значително по-голяма от тази на останалите ценни книжа и финансови инструменти. Написаният коментар разбира се не е препоръка за купуването на акции, особено при бичи пазар, какъвто съществува на българската фондова борса от средата на миналата година. Поздрави за мениджърските екипи на Карол и Профит.Бг.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg