Брокерите на Карол проведоха открит урок на тема „Практически насоки при инвестиции на БФБ" в библиотеката на централния си офис. Над 20 четвъртокурсници от УНСС, специалност „Финанси", имаха възможността да разберат как на практика се търгува на Българската фондова борса, както и да научат повече за нормативната база и основните играчи на пазара.

Лектор беше Христо Томов, инвестиционен анализатор в ИП Карол, а в урока взе участие и изпълнителният директор на инвестиционния посредник Ангел Рабаджийски, информираха от компанията.

Начинаещите финансисти, придружени от преподавателя си доц. Богомил Манов, бяха впечатлени от търговията в реално време, чрез платформата за електронна търговия на Карол - Karoll Broker. Някои от присъстващите студенти сключиха сделки на БФБ в реално време чрез пазарни и лимитирани поръчки.

„Надяваме се, чрез тези открити уроци вие да можете да направите връзка между това, което изучавате и реалността в нашата професия", каза Ангел Рабаджийски пред студентите. „Инициативата ни цели да създадем по-тясна връзка между бизнеса и образованието, което ще даде възможност от университетите да излизат по-подготвени кадри и ще помогне за развитието на нашия бранш".

В последвалата дискусия младежите проявиха най-голям интерес към инструментите за търгуване на БФБ и възможностите за съживяване на търговията на борсата чрез въвеждане на нови инструменти, съществуващи на по-развитите пазари.

Основната цел на инициативата Открити уроци на Карол е да даде възможност на студентите да получат практически знания за работата на БФБ. Брокерите на Карол вече проведоха четири такива урока със студенти от 2-ри и 4-ти курс от УНСС през март и април. Планирани са още открити уроци, както със студенти от УНСС, така и със студенти от СУ „Св. Климент Охридски" и НБУ.

Инициативата на посредника - открити уроци, е продължение на усилията на компанията за установяване и поддържане на сътрудничество между бизнеса и университетите. Стратегията на сътрудничество и обучение на Карол обхваща четири основни направления: открити уроци за получаване на практически знания; изнасяне на публични лекции по актуални финансови и икономически теми във водещите икономически висши учебни заведения в страната; предоставяне на достъп до библиотеката на Карол на студенти и стажантска програма в компанията.

Междувременно от 6 април 2010 г. библиотеката на Карол (кв. Лозенец, ул. Златовръх 1, ет. 4) е отворена за клиенти на компанията, студенти, докторанти и журналисти. Те ще имат възможност да използват специализирания книжен фонд на компанията всеки вторник от 13.00 до 16.30 часа и всеки четвъртък от 10.00 до 13.00 часа.

Сн. Ангел Рабаджийски, изп. директор на ИП Карол