Милиардерите по света държат 1.7 трлн. долара в кеш, разкрива ново проучване на Wealth-X. Това се равнява приблизително на Брутния вътрешен продукт на Бразилия и е най-високата стойност, откакто компанията започва да измерва показателя през 2010 г., съобщава CNBC.

Милиардерите държат 22.2 процента от своите авоари в кеш, изчислява Wealth-X, като добавя, че една от причините за това е несигурността в световната икономика. Компанията също така отчита и исторически високите валуации на фондовите пазари и смята, че много от най-богатите хора в света изчакват стойностите да паднат до по-атрактивни нива.

Изводите на Wealth-X се подкрепят и от скорошно проучване, проведено от UBS, според което все по-голяма част от богатите американци обмислят да намалят присъствието си на фондовите пазари поради несигурността, породена от президентските избори в страната.

Докладът на Wealth-X разкрива още, че общото състояние на 2473-те милиардери в света се равнява на 7.7 трилиона долара – повече от БВП на всяка една страна на планетата, с изключение на САЩ и Китай.

Най-много милиардери има в Европа, където броят на свръхбогатите е 806. Междувременно броят на милиардерите в Азия е нараснал с 15 процента спрямо предишната година - до 645. Северна Америка се отчита с 628 милиардера.

Финансовият сектор продължава да дава най-големия дял милиардери – 15 процента, но този процент е с 4 пункта по-нисък спрямо предишната година. В същото време, делът на милиардерите, идващи от промишления сектор, се е увеличил до 12.8 процента (от 12.1 на сто).