Проверка на Комисията за финансов надзор не е установила данни за свързаност между „Баранко” ЕООД, гр. София и „Комсо Табако” ООД, гр. Пловдив, съобщат от институцията.

Целта на проверките на дружествата купувачи бе да се установи наличие или липса на свързаност между посочените две дружества, във връзка със задължението за отправяне на търгово предложение по чл. 149 и сл. от ЗППЦК, установяване на актуалното им съдебно състояние и проверка за наличие и произход на средства за осъществяване на сделките по покупко-продажбата на издадените от „Пловдив - Юрий Гагарин БТ” АД, гр. Пловдив акции.

В хода на проверките са сезирани Агенцията за финансово разузнаване, Кипърската комисия по ценните книжа и фондовите борси, Българската Народна банка, Министерството на вътрешните работи и Главна дирекция противодействие на престъпността и опазване на обществения ред и превенция. Изискана е информация от „Централен депозитар” АД, Пловдивски Окръжен съд и Софийски Градски съд.

Проверките установиха, че не са открити административни нарушения, регламентирани в ЗППЦК или в нормативните актове по прилагането му, които да обосноват необходимостта от търсене на административнонаказателна отговорност на проверяваните лица.

В началото на октомври 2006 г. Баранко

придоби 67% от капитала на Пловдив - Юрий Гагарин БТ за сумата от 27,606 млн. лв. Само седмица след покупката, дружеството (собственост на регистрираното в Кипър дружество Баранко Ко. Лимитид) прехвърли 18% на Комсо Табако, като по този начин бе избегнато търговото предложение към останалите акционери.

Днес сделки с книжата на дружеството не се сключиха, като оферите купува/продава останаха на нива от
33,57 лв./34,00 лв. за брой.