Ралица Агайн, заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", задължи Булгартабак Холдинг при провеждане на извънредното ОС на насрочено за 11 декември 2009 г., респективно на 30 декември 2009 г., да не гласува решение за разпределяне на допълнителна вноска - дивидент за акционерите, в размер на 50 на сто от печалбата на дружеството за 2008 г. За това информират от надзорния орган.

От КФН констатират, че сред мотивите за откритото производството по прилагане на принудителната административна мярка, е, че няма как да бъде разпределен дивидент за акционерите, в размер на 50 на сто от печалбата на дружеството за 2008 г.

Тоест не са налице фактически предпоставки за гласуването на т. 6 от дневния ред, тъй като остатъкът от печалбата, след отчисленията за фонд „Резервен", разпределянето на 50 % от печалбата за дивидент на акционерите и изплащането на тантиеми на членовете на управителните и контролни органи, се равнява на 26 447 787.30 лв.

Този остатък е недостатъчен, за да бъдат разпределен дивидент за акционерите в размер на 50 на сто от печалбата на дружеството за 2008 г. по годишния финансов отчет след данъчно облагане и отчисленията, направени за фонд „Резервен", чийто размер е 26 504 100 лв.

Друг съществен и значим проблем според КФН, касаещ предлаганата за гласуване т. 6 от дневния ред на ИОСА, е свързан с установяване на кръга акционери, които имат право да получат допълнително предлагания за разпределяне на дивидент.

Да припомним, че акционерите на холдинга ще се съберат на Извънредно ОСА на 11 декември. Една от точките в дневния ред на събранието е обсъждане решението за разпределяне на разпределяне на допълнителна вноска - дивидент за акционерите, в размер на 50 на сто от печалбата на дружеството за 2008 г. по годишния финансов отчет след данъчно облагане и отчисленията, направени за фонд „Резервен".

Акциите на Булгартабак се обезценяват към момента с близо 6%, до 22.00 лв. за лот.