Комисията за финансов надзор е извършила проверки за участие в IPO на „Трейс Груп Холд” АД, включващи инвестиционните посредници „Сомони Файненшъл Брокеридж” ООД, “Бенчмарк Финанс” АД, “Обединена Българска Банка” АД и ТБ “Инвестбанк” АД, като единствено при последния не са открити нарушения.

Извършените проверки на дейността на дружествата са свързани със спазване на изискванията на Закона за публичното предлагане на ценни книжа, Закона за пазарите за финансови инструменти и нормативните актове по прилагането им, включително на дейността, във връзка с първично публично предлагане на ценни книжа.

В резултат от проверките са съставени актове за установяване на административни нарушения и са отправени препоръки и задължителни предписания на проверените лица.

На „Сомони Файненшъл Брокеридж” ООД са съставени и връчени общо 5 акта за установяване на административно нарушение.

С действията си по приемане на заявки от 4 свои клиенти за участие в първично публично предлагане на акции на „Трейс Груп Холд” АД на стойност 22 100 000 лв. всяка и липсата на какъвто и да било анализ на риска по отношение на тези клиенти, „Сомони Файненшъл Брокеридж” ООД е извършило дейност по начин, който застрашава стабилността на пазара на ценни книжа – съставени и връчени са 4 акта за установяване на административно нарушение.

С действията си по приемане на заявки за участие в първично публично предлагане на акции на „Трейс Груп Холд” АД и липсата на анализ и адекватни мерки за управление на риска по отношение на 8 свои клиенти, „Сомони Файненшъл Брокеридж” ООД е извършило дейност по начин, който застрашава стабилността на пазара на ценни книжа.

В своята съвкупност, от гледна точка на риска, описаните в акта 8 случая в сериозна степен застрашават стабилността на пазара на ценни книжа, тъй като подадените заявки са на обща стойност 84 026 962.50 лв., а общият недостиг по тях е 83 257 483.32 лв., т. е. наличните пари и ценни книжа са били на стойност едва 769 479.18 лв., или 0.92% от общата стойност на заявките. Въпреки че недостигът е бил известен на „Сомони Файненшъл Брокеридж” ООД, то е приело заявките на цитираните клиенти, без да извърши анализ на служебно известните му обстоятелства за стойност на портфейлите от пари и ценни книжа на клиентите – съставен е 1 акт за установяване на административно нарушение.

На “Бенчмарк Финанс” АД са съставени и връчени общо 16 акта за установяване на административно нарушение. Посредникът е приел от 7 лица – служители на посредника - заявки за записване на акции от увеличението на капитала на Трейс Груп Холд” АД на стойност 22 100 000 лева и от 1 лице – служител на посредника - заявка за записване на акции от увеличението на капитала на Трейс Груп Холд” АД на обща стойност 19 890 000 лева, явно неотговарящи на реалните финансови възможности на служителите, установени от представените в хода на проверката трудови договори.

С посочените действия “Бенчмарк Финанс” АД значително е намалило шансовете на останалите си клиенти, подали поръчки според реалните си финансови възможности, да получат право да запишат желания брой акции от емисията, като по този начин е застрашило интересите им – съставени и връчени са 8 акта за установяване на административно нарушение.

Същевременно с посочените действия “Бенчмарк Финанс” АД създава предпоставки за последващо изкривяване на цената на съответните финансови инструменти при вторичната им борсова търговия и по този начин застрашава стабилността на капиталовия пазар – съставени и връчени са 8 акта за установяване на административно нарушение.

С действията си по подаване на поръчки от името на 15 доверители на “Бенчмарк Финанс” АД за участие в IPO на „Трейс Груп Холд” АД и липсата на анализ и адекватни мерки за управление на риска по отношение на посочените клиенти, инвестиционният консултант е извършил дейност по начин, който застрашава стабилността на пазара на ценни книжа.

От гледна точка на риска в своята съвкупност описаните случаи в особено сериозна степен застрашават стабилността на пазара на ценни книжа, тъй като всички подадени заявки са на обща стойност 210 000 056.50 лв., а общият недостиг по тях е 206 134 167.09 лв., т. е. наличните пари и ценните книжа са били на стойност едва 3 865 889.41 лв., или 1.84 % от общата стойност на заявките.

Въпреки че недостигът е бил известен на инвестиционния консултант, същият е подал поръчките на горецитираните клиенти, без да извърши наистина един реален анализ на служебно известните му обстоятелства за стойност на портфейлите от пари и ценни книжа на клиентите.

На Обединена българска банка АД са съставени и връчени общо 16 акта за установяване на административно нарушение.

Банката е приела от 8 лица – служители на посредника - заявки за записване на акции от увеличението на капитала на „Трейс Груп Холд” АД, на стойност 22 100 000 лева от 1 служител на посредника и от 7 лица – служители на посредника - заявки за записване на акции от увеличението на капитала на „Трейс Груп Холд” АД на обща стойност, близка до 22 100 000 лева, явно неотговарящи на реалните финансови възможности на служителите, установени от представените в хода на проверката трудови договори.

При извършената проверка на дейността на ТБ Инвестбанк АД, във връзка с участие на служители на инвестиционния посредник и клиенти на банката в първично публично предлагане на акции на „Трейс Груп Холд” АД, не са констатирани нарушения по спазване изискванията на Закона за публичното предлагане на ценни книжа, Закона за пазарите за финансови инструменти и нормативните актове по прилагането им, включително на дейността, във връзка с първично публично предлагане на ценни книжа.