КФН наложи санкции на 2 фирми за търговия с вътрешна информация

1279
КФН наложи санкции на 2 фирми за търговия с вътрешна информация

Комисията за финансов надзор извърши проверка за спазване на разпоредбите на Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти (ЗПЗФИ). По време на проверката са констатирани две нарушения, съобщават от институцията.

На 9 февруари 2007 г. „Хомил” ООД, чрез управителя си Валентина Господинова Минчева, е сключило поредица от сделки, в резултат на които е придобило 2 000 акции от капитала на „Декотекс” АД (средна цена за деня от 2.55 лв.), за които притежава вътрешна информация по смисъла на чл. 4, ал. 1 от ЗПЗФИ, а именно – участие на „Декотекс” АД в търг за продажба на имот – частна общинска собственост.

На 8 февруари 2007 г. „Силест” ООД, чрез управителя си Татяна Вълева Митева, е сключило поредица от сделки, в резултат на които е придобило 2 000 акции от капитала на „Декотекс” АД (средна цена за деня от 2.29 лв.), за които притежава вътрешна информация по смисъла на чл. 4, ал. 1 от ЗПЗФИ, а именно – участие на „Декотекс” АД в търг за продажба на имот – частна общинска собственост.

В тази връзка „Силест” ООД и „Хомил” ООД са нарушили разпоредбата на чл. 8, ал. 1 от ЗПЗФИ, сключвайки сделки за покупка на акции на „Декотекс” АД като са притежавали вътрешна информация, която до момента не е била оповестена.

На 6 и 11 юни 2007 г. КФН е съставила актове за установяване на административно нарушение на „Хомил” ООД и „Силест” ООД. В КФН са внесени възражения по съставените актове, които са били обсъдени от административно наказващия орган.

За посоченото нарушение ЗПЗФИ предвижда административно наказание глоба в размер от 50 000 до 100 000 лева. На 6 август 2007 г. са издадени наказателни постановления, с които е наложено административно наказание в минимално предвидения от закона размер – имуществена санкция в размер на 50 000 лева. Постановленията подлежат на обжалване пред Районен съд – гр. Стара Загора, поради което същото не е влязло в сила.

Съгласно чл. 8, ал. 1 от ЗПЗФИ, по който „Хомил” ООД и „Силест” ООД са санкционирани, забранява на всяко лице, което притежава вътрешна информация в резултат на своето членство в управителния или контролния орган на емитента, на участието си в капитала или гласовете в общото събрание на емитента, на достъпа, който има до информация поради своята служба, професия или задължения, или придобиването й чрез престъпление или по друг неправомерен начин, да използва тази информация, като придобие или прехвърли, или опита да придобие или да прехвърли за своя или за чужда сметка, пряко или непряко, финансови инструменти, за които се отнася тази информация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg