Комисията за финансов надзор наложи временна забрана на Напредък Холдинг АД за закупуване чрез инвестиционен посредник Дилингова финансова компания ООД на акции на Балкан АД от останалите акционери на дружеството. Това решение е взето от надзорния орган на днешното си заседание.

Да припомним, че търговият предложител Напредък Холдинг АД предложи цена от 11.37 лв. за една акция на Балкан АД.

Становището на съвета на директорите на Балкан АД по търговото предложение е, че то съответства на нормативните изисквания и е справедливо по отношение на акционерите - адресати на предложението, с оглед развитието на дружеството в бъдеще. „Считаме, че предложената цена е в съответствие с изискванията на ЗППЦК и наредбите по прилагането му, и е справедлива с оглед текущото състояние на дружеството и перспективите за развитието му", се вижда в оповестеното становище на публичната компания.

Търговият предложител Напредък Холдинг АД е заявил в предложението си, че възнамерява да поиска отписване на Балкан АД от регистъра на публичните дружества, воден от Комисията за финансов надзор.

От холдинга са заявили още, че не възнамерява да извършва промени в мястото на извършване на дейност от дружеството, в състава на съвета на директорите и условията по трудовите договори. Планирано е намаляване в броя на заетите (персонала) с около 10%.

Акциите на Балкан АД не се търгуваха в сряда на БФБ. Във вторник се сключиха сделки за 50 акции на компанията. Дневното изменение бе от +0.67%, до 9.062 лв. за лот.