Членовете на Комисията за финансов надзор решиха на провелото се в сряда свое заседание да издадат временна забрана и за търговото предложение към миноритарните акционери на Етропал. В случая търговият предложител се явява дружеството Синтетика, което придоби на 28 септември 62.5% от капитала на публичното дружество.

Синтетика отправи търгово предложение към останалите акционери на Етропал на цена от 2.08 лв. за акция. Съветът на директорите на Етропал счете за справедливо търговото предложение, според свое становище.

Нека припомним, че на 28 септември бяха прехвърлени 3 123 623 броя акции на Етропал, притежание на Еврохолд България на обща стойност 6.5 млн. лв., или 2.08 лв. на акция.

Пакетът представлява 62.5% от капитала на Етропал АД и е част от обявените по-рано този месец сделки за продажба на предприятията от производственото портфолио на Еврохолд.

Стойността на извършената сделка оценява 100% от акциите на Етропал АД (equity value) на стойност 10.4 млн. лв. Задълженията на компанията са в размер на 9.1 млн. лв. или оценката на брутната стойност на дружеството заедно с размера на дълга (enterprise value) е в размер на 19.5 млн. лв.

За миналата година на консолидирано ниво дружеството е реализирало приходи от 13.2 млн. лв. и печалба преди лиxви, данъци и амортизации в размер на 1.3 млн. лв., както и нетна печалба в размер на 262 хил. лв.

Акциите на Етропал още не са търгувани на БФБ-София днес. Книжата на дружеството поскъпнаха в сряда с 0.25%, до 1.99 лв. за лот.

Седмица по-рано от КФН наложиха временна забрана и на търговото предложение към миноритарните акционери на Формопласт, с предложител Пластхим-Т.