Комисията за финансов надзор (КФН) реши на свое заседание на 30 април да издаде временна забрана за публикуване на търговото предложение от Арома АД за закупуване чрез инвестиционен посредник Булброкърс ЕАД на акции на Астера козметикс АД от останалите акционери на дружеството.

Предложената цена в търговото предложение към миноритарните акционери на Астера Козметикс АД засега остава тайна. Тя не е посочена и в решението на надзорния орган с мотивите да наложи мярката.

Все пак в решението може да се види, че надзорният орган е открил редица непълноти и несъответствия в съдържанието на търговото предложение, сред които са и непълноти около разкритата вътрешна информация.

По отношение на обосновката на предлаганата цена и по-конкретно по линия на метода на дисконтирани парични потоци, от КФН констатират следното:

„(...) от търговото предложение е посочено, че прогнозният ръст на брутния вътрешен продукт на страната, съгласно очакванията на Министерски съвет за периода 2010 - 2013 г. е съответно по години 0.2%, 3.8%, 4.8% и 5%. За същия период при всички сценарии на прогноза (2010 г. - 2013 г.) са заложени приходи на дружеството при значително по-ниски стойности на растеж (от -2% до 3.5%).

Освен това, независимо че негативният ефект от кризата се очаква да отмине през следващите 1-2 години, заложените приходи от продажби през 2015 г., дори в оптимистичния сценарий на прогноза, са значително по-ниски от тези през 2008 г. (3.72 млн. лева през 2008 г., съответно 2.6 млн. лева за 2015 г.).

С оглед гореизложеното прогнозните приходи следва да бъдат коригирани или надлежно обосновани".

Комисията констатира и следните неточности относно прогнозните приходи от продажби през 2010 г.

- в оптимистичния сценарий на прогноза е посочено, че факторът на растеж на прогнозния приход от продажби през 2010 г., спрямо 2009 г. е 1.00%, а реално изчисленията са направени при 2.00%;

- в песимистичния сценарий на прогноза е посочено, че факторът на растеж на прогнозния приход от продажби през 2010 г., спрямо 2009 г. е -1.00%, а реално изчисленията са направени при -2.00%.

От надзорния орган констатират още, че за трите сценария (оптимистичен, реалистичен и песимистичен), неправилно инвестициите (капиталовите разходи), които през всяка прогнозна година са в размер на 10 хил. лв., са добавени към нетните парични потоци, вместо да бъдат извадени.

Акциите на Астера Козметикс не са търгувани на БФБ от 1 април. Книжата на компанията не са сред ликвидните на пазара. Изтъргуваният обем акции преди месец бе в размер на 162 500 лота, при средна цена от 4.80 лева за лот.

Последните сделки с акциите на Арома на БФБ са от 30 април, когато са изтъргувани 310 книжа, при средна цена от 1.36 лева за бройка.