Комисията за финансов надзор одобри търговото прдложение от “Българска Холдингова Корпорация” АД, гр. Етрополе, за закупуване чрез инвестиционен посредник “Евро- Финанс” АД на акции на “Еврохолд България” АД от останалите акционери на дружеството, съобщава сайтът на институцията.

Предложената цена за една акция е 2,03 лв. за брой.

На 27 ноември 2006 г. на общо събрание на акционерите на Еврохолд АД, бе гласувано сливането му със Старком Холдинг, от което бе учредена новата публична компания Еврохолд България.

Еврохолд притежава 11,3% от ЗД Евроинс АД, 25% от капитала на Етропал, 35% от Формопласт, 88,89 на сто от Джи Пи ЕС Контрол и 100% от капитала на Форум плюс ЕООД.

Старком Холдинг държи 62% от капитала на ЗД Евроинс, 50% от капитала на Здравноосигурителна компания Св. Николай Чудотворец, 52% от Старком Лизинг, както и инвестиции в автомобилните представители Скандинавия моторс и Нисан София, медицинския производител Етропал, производителя на матрици за пластмасови изделия Формопласт, Евротест-Контрол АД и др.

Очакванията са, че за 2006 г. приходите от продажби на новия холдинг ще възлязат на 170-180 млн.лв., а печалбата ще бъде в размер на 9,5-10 млн. лв. Броят на заетите в холдинговата структура ще бъде над 1200 души.