Услугата „управление на портфейл" може да бъде предоставяна единствено от лицензирани от КФН инвестиционни посредници и управляващи дружества, заявяват от надзорния орган по повод постъпили в комисията сигнали и множество публикации по повод извършване на услуги по управление на портфейли и предоставяне на инвестиционни консултации от дружества, които нямат издаден лиценз.

Дружествата, имащи право, съгласно издадения им от КФН лиценз, да предоставят услугата „управление на портфейл" трябва да имат сключен договор с инвестиционен консултант, уточняват от комисията.

Съгласно Допълнителните разпоредби на ЗПФИ "Управление на портфейли" е управление на инвестиционни портфейли, по възлагане от клиенти, което се извършва по преценка на инвестиционния посредник за всеки отделен клиент и инвестиционните портфейли, които включват един или повече финансови инструменти.

Инвеститорите, които желаят да предоставят финансови инструменти и парични средства на доверително управление е необходимо първо да проверят дали съответното дружество е лицензирано от КФН и има право, съгласно издадения лиценз, да предоставя услугата на клиенти. Списък на инвестиционните посредници и управляващите дружества, получили лиценз от КФН, може да се намери на интернет страницата на надзора.

Също така инвеститорите следва да имат предвид, че съгласно действащото законодателство, договори с инвестиционни посредници могат да бъдат сключвани единствено във вписани в регистъра на КФН офиси на дружествата. При сключване на договори и подаване на нареждания, включително предоставяне на парични средства не по банкови сметки на дружеството и извън регистрираните офиси, потенциалните инвеститори могат да станат жертви на измама, предупреждават от контролния орган.

Предоставените финансови активи и парични средства от инвеститорите на дружества, които не са лицензирани и съответно контролирани от КФН, не са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа. Предоставяйки финансови активи на нелицензирани от КФН дружества, потенциалните инвеститори могат да бъдат измамени и да понесат значителни финансови загуби.