Комисията за финансов надзор потвърди проспекта за първично публично предлагане на емисия акции, които ще бъдат издадени от Експат Бета АДСИЦ, в резултат от увеличаване на капитала на дружеството, информираха от надзорния орган.

Емисията е в размер на 43 428 900 лева, разпределени в същото количество обикновени акции с номинална стойност 1 лев всяка. Комисията вписа горепосочената емисия акции (в процес на емитиране) в регистъра, воден от КФН, с цел търговия на регулиран пазар.

Да припомним, че в интервю за Profit.TV Николай Василев, управляващ партньор в Експат Капитал, заяви, че средствата от увеличението на капитала на Експат Бета АДСИЦ от 4.34 млн. лева на 47.77 млн. лева ще се инвестират в активи на компании в затруднение.

Тогава той заяви, че много сгради, чиито строители, инвеститори са фалирали или имат много сериозни проблеми с банковата система, ще се продават на безценица и Експат ще са едни от малкото купувачи.

„Когато бях в Лондон по време на нашето първо роуд шоу видях една реклама, която е много адекватна за нашата ситуация", сподели още той. „Там имаше един билборд с абсолютно празен плаж, като посланието бе следното „Много малко хора знаят къде са Каймановите острови. Перфектно!" Ако го перифразираме, то би се получило следното „Много малко хора инвестират в недвижими имоти. Перфектно!"

Да припомним, че Съветът на директорите на Експат Бета АДСИЦ взе решение през февруари за увеличаване на капитала на дружеството от 4 342 890 лева на 47 771 790 лева. Увеличението ще стане с издаване на нова емисия от 43 428 900 броя обикновени, поименни, безналични акции. Емисионната стойност на акциите е 1 лев.

Инвестиционният посредник, който ще обслужва увеличаването на капитала, е БенчМарк Финанс АД.

Фондът се стреми към балансиран портфейл от търговски, офисни, жилищни и ваканционни недвижими имоти.

Първият проект на Експат Бета АДСИЦ бе покупката на 140 099 кв. м земя в регулация в курорта Камчия на Черноморието.

Последните сделки с акции на дружеството на БФБ са от 21 април. Тогава са изтъргувани 10 хил. лота на компанията при цена от 1.008 лева за бройка.

Вижте още:

Интервю с Николай Василев, управляващ партньор в Експат Капитал