Комисията за финансов надзор потвърди днес проспекта за първично публично предлагане на емисия акции, които ще бъдат издадени от Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ, в резултат от увеличаване на капитала на дружеството.

Емисията е в размер на 57 883 524 лв., разпределени в 19 294 508 обикновени акции с право на глас, с номинална стойност 1 лв. всяка и емисионна стойност 3 лв.

Да припомним, че решението за увеличаването на капитала бе взето от съвета на директорите на компанията през март. Увеличението ще се счита за успешно, ако бъдат записани 1 брой от издаваните нови акции.

Величко Клингов, изпълнителен директор на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ, счита, че в момента има добри възможности за инвестиции, дължащи се на относително ниските цени на поземлени имоти, подходящи за строителство в цялата страна и в частност в София.

Оттам очакват тази пазарна ситуация на относително ниски цени на парцели да се запази и през следващите две години, като това предоставя и възможност за придобиване на проекти с добро местоположение.

От компанията отчитат факта, че ситуацията на пазарите на заемен финансов ресурс води до необходимостта от набиране на собствени средства за финансиране на текущите проекти на дружеството (основно довършване на проекта Гранд Боровец). Поради същата причина всяко евентуално разширение на дейността (с нови проекти) най-вероятно ще трябва да бъде финансирано с много по-голяма част собствен капитал и с по-малко замени средства.

Проспектът за първичното публично предлагане на новата емисия ще се изготви от ИП Интеркапитал Маркетс, който ще обслужва и увеличението на капитала.

Акциите на фонда не са търгувани на БФБ от 8 април. Тогава са прехвърлени 100 лота, като цената на затваряне на борсовата сесия е 3.10 лв. за бройка.

Надзорният орган вписа днес и емисията акции, издадени от Септона България АД. Емисията е в размер на 1 391 250 обикновени акции с номинална стойност 1 лв. всяка и емисионна стойност 5.20 лева. Емисията е издадена в резултат от увеличаване на капитала на дружеството от 1 233 650 лв. на 2 624 900 лева.

Акциите на Септона България не са търгувани на БФБ за последната една година.