Евентуалното делистване на 229 публични компании, неотговарящи на критериите за ликвидност, ще застраши интереса на 912 342 физически и юридически лица по данни на Централен Депозитар АД, информират от Комисията за финансов надзор.

Посочените компании представляват 73.40% от дружествата, търгувани на неофициален пазар и 68.36% от всички публични дружества, приети за търговия на БФБ, съответно 57.10% от всички търгувани емисии акции на БФБ.

Към 18 ноември 2009 г. пенсионните фондове притежават акции на дружества, които ще бъдат свалени от търговия, в размер на 15.176 млн. лв., или 0.49% от притежаваните от тях активи.

Дали да се свалят тези 229 компании, или не и какво смятат по този въпрос от Българска фондова борса и организациите, защитаващи интереса на различните участници на капиталовия пазар?

От БФБ смятат, че делистването на тези компании ще изгради нова визия на българския пазар и той ще стане по-привлекателен за инвеститорите, включително и за чуждестранните.

Отделно, голяма част от подлежащите на делистване компании често не спазват законовите срокове за оповестяване на информация, а част от ликвидните компании, не желаят редом до тях да се търгуват компании, чиито публичен статут съществува само на хартия.

Мнението на организациите пък е, че след свалянето на тези дружества, трудно би могло да се намери купувач на добра цена, а пенсионните фондове нямат право да държат акции, които не се търгуват на регулирани пазари на ценни книжа.

От своя страна някои колективни инвестиционни схеми биха изпаднали в нарушение на ЗППЦК, защото акциите на свалените от търговия дружества няма да имат пазарна цена и няма да отговарят на законовите изисквания, смятат още от БАЛИП, БАУД, Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България (АДВИБ), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

С оглед неприемливото решение по делистването на 229 компании от КФН препоръчват до 15 декември да бъде променен чл. 3, ал. 1, чл. 7, чл. 8 и чл. 37 от част ІІІ „Правила за допускане до търговия" към Правилника за дейността на „БФБ - София" АД, с които да отмени промените, въведени в посочените разпоредби. Горното може да бъде тълкувано, че акционерите в посочените компании могат да бъдат спокойни за тяхното бъдеще като публични дружества.

Решението подлежи на незабавно изпълнение, независимо от неговото обжалване.