Комисията за финансов надзор (КФН) прие днес промени в две наредби, които регулират дейността на инвестиционните посредници и на управляващите дружества, съобщиха от регулатора.

Промените в Наредба № 38 за изискванията към дейността на инвестиционните посредници засягат редът за сключване на договори за предоставяне на инвестиционни услуги, която процедура вече ще е възможна чрез дистанционен способ, като се използва електронен подпис и нотариална заверка на документите или идентифициране на клиента от кредитната институция.

„Така значително се улесняват отношенията с клиенти, които нямат възможност да присъстват физически в офиса на ИП и се дава възможност за вътпосредници при конкурентни отношения с други посредници от държави-членки на ЕС. Освен това дистанционният способ ще стимулира активността на чуждестранните инвеститори", тълкуват от КФН ефекта от нововъведението.

Промените засягат и работата на звеното за вътрешен контрол в посредника, а именно отпада ежедневната заверка от служител от вътрешния контрол на договорите за инвестиционни услуги, седмичните проверки, както и задължителните 3-месечни инструктажи на служители.

Въвеждат се само месечни проверки. Облекчава се и режимът за одобряване на рекламни материали.

Според КФН с част от промените се цели също така да се улесни работата на звената за управление на риска и вътрешен одит. Увеличава се периодът, в който вътрешният одит трябва да представи доклади за дейността на звеното на управителния орган на посредника. Отпада и задължението за ежедневно разпечатване на хартиен носител на дневниците, водени от посредника.

В Наредба № 38 се регламентира и възможността инвестиционен посредник да приема по телефон или чрез друг дистанционен способ нареждания от клиента за сделки с финансови инструменти. Предвижда се записване на телефонните разговори, като според регулатора практиката е удачна както от надзорна гледна точка, така и с оглед извършвания вътрешен контрол и одит в ИП.

Друга промяна в наредбата е забраната клиентите да плащат за представените им инвестиционни услуги в брой суми над 15 000 лева, с цел, както от КФН смятат, по-голяма сигурност при разплащанията, като текстът е в пълно съответствие и с влезлия в сила през февруари 2011 г. Закон за ограничаване на плащанията в брой.

Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 38 за изискванията към дейността на инвестиционните посредници предстои да бъде обнародвана в Държавен вестник.

Комисията прие на второ четене днес и Наредбата за изискванията към дейността на колективните инвестиционни схеми, инвестиционните дружества от затворен тип и управляващите дружества.

След като Законът за дейността на колективните инвестиционни схеми и други предприятия за колективно инвестиране влезе в сила (обн., ДВ, бр. 77 от 2011 г.), с тази наредба на подзаконово равнище се доразвиват изискванията към дейността на колективните инвестиционни схеми, обясняват от КФН.

Наредбата урежда съдържанието на договорите на колективните инвестиционни схеми с обслужващите ги дружества, изискванията към ликвидността, активите, в които могат да инвестират, дейността по емитиране, продажба и обратно изкупуване; съдържанието на проспектите, отчетите, рекламните съобщения.

Целта на наредбата е да се постигне по-подробна регламентация на дейността по колективно управление на активи, чрез въвеждане на изисквания към организацията и процедурите, които следва да се спазват.

С наредбата се постига по-високо ниво на информираност на притежателите на дялове във връзка с характеристиките на колективната схема, в която са инвестирали, твърдят още от надзора.

Обнародването на наредбата също предстои.