КФН прие Наредбата за обосновка цената на акциите

879
КФН прие Наредбата за обосновка цената на акциите

КФН прие Наредба за изискванията към съдържанието на обосновката на цената на акциите на публично дружество, включително към прилагането на оценъчни методи, в случаите на преобразуване, договор за съвместно предприятие и търгово предлагане.

Наредбата дава детайлна уредба на изискванията към съдържанието на обосновката на справедливата цена на акциите и към приложимите методи за нейното формиране.

Тя посочва като основно положение справедливата цена да бъде определяна посредством претеглянето на резултатите, получени чрез прилагането на три оценъчни метода, а именно - метода на дисконтираните парични потоци, метода на нетната стойност на активите и метода на пазарните множители на дружества-аналози.

В наредбата са уредени конкретните модели, които могат да бъдат използвани при прилагането на всеки от методите, като е предвидена и възможност за ползване на други модели. Това ще е така, ако е обосновано със специфичните характеристики на дружеството и с тях ще се определи по-реалистично справедливата цена.

В рамките на тази концепция наредбата предвижда в случаите, когато акциите на дружеството се търгуват активно, да бъде отчитана и пазарната цена на акциите на дружеството, определена като цена на затваряне или друг аналогичен показател.

В наредбата е дадена детайлна уредба на изискванията към съдържанието на обосновката на цената на акциите в публичното дружество, чиято основна функция, в качеството си на документ за разкриване на информация, е да помогне на акционерите да вземат информирани решения за това как да гласуват за предложените корпоративни събития - преобразуване, съвместно предприятие или търгово предлагане.

На днешното си заседание Комисията за финансов надзор прие на първо четене проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 35 от 2006 г. за капиталовата адекватност и ликвидността на инвестиционните посредници, съобщават от КФН.

Проектът за изменение и допълнение се съобразява с разпоредбите на влезлия в сила от 1 ноември 2007 г. Закон за пазарите на финансови инструменти, уточняват от регулаторния орган.

Оттам споменават, че промените предвиждат изясняване на понятия, които практиката е показала, че имат нееднозначно тълкуване. Целта на предложените изменения е за по-голяма яснота на разпоредбите и улесняване на правоприлагането.Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg