КФН промени изискванията за капиталовата адекватност и ликвидност на ИП

1033
КФН промени изискванията за капиталовата адекватност и ликвидност на ИП

Комисията за финансов надзор прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 35 за капиталовата адекватност и ликвидността на инвестиционните посредници.

Предлаганите промени повишават изискванията към инвестиционните посредници за оповестяване с цел да се подобри прозрачността по отношение естеството на секюритизиращите дейности.

В капиталовите изисквания при използването на вътрешни модели се включват елементи, които отговарят на условията на стрес с цел повишаване на капиталовите изисквания при влошаващи се пазарни условия и намаляване на възможността за проциклично развитие на сектора.

Също така се въвежда се провеждането на обратни стрес тестове при използването на вътрешни модели.

Ограничава се възможността на инвестиционните посредници да моделират рисковете, свързани със секюритизацията, в търговски си портфейл при използването на вътрешни модели.

В наредбата се дава легална дефиниция на понятията „пресекюритизация“, „пресекюритизирана позиция“ и „миграционен риск”.

Въвежда се ограничен брой изключения при корелационно търгуване, за които заместник-председателят на КФН може да разреши на даден инвестиционен посредник да начислява цялостно капиталово изискване, при спазването на строги минимални изисквания.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg