Във връзка с публикации в медиите и постъпили в институцията сигнали КФН започва проверка на реализацията чрез търговската система на борсата на сделки за продажбата от „Булгартабак Холдинг” АД на мажоритарни пакети акции на „Слънце Стара Загора Табак” АД (от 14 юли 2008 г.) и „Цигарена фабрика Пловдив” АД (от 17 юли 2008 г.)

Комисията ще изиска необходимите за целта документация и обяснения от „Българска фондова борса – София” АД и участвалите в сделките инвестиционни посредници.

Мажоритарният пакет от Цигарена Фабрика Пловдив бе продаден за 36.569 лв. на акция, или за над 30 млн. лв.

Според информация на Дарик радио, сред кандидатите за купувачи по време на вчерашната търговска сесия на борсата са били пловдивските бизнесмени Георги Гергов и Ветко Арабаджиев, които са били готови с оферти над 40 лв. за акция. Те обаче не са успели да въведат поръчките си, тъй като сделката е била обявена за сключена 4 минути преди последния възможен срок, а именно 12:00 часа.

Според Гергов процедурата е опорочена и навява съмнения, че параметрите на сделката са определяни съобразно определен клиент. Ветко Арабаджиев пък имал намерение да поиска проверка на сделката от компетентните власти.

Пред Дарик от инвестиционния посредник Еврофинанс АД обясняват, че са сключили сделката 4 минути преди 12 часа от притеснения да не изпуснат срока за продажбата. Параметрите по сделката действително дават възможност на посредника да избира момент, в който да пусне поръчката за продажба.

От Българска фондова борса също не намират нередност в изпълнението на сделката, която, след обявяването й за сключена, е вече неотменима, а по закон самоличността на купувача ще бъде разкрита до два дни.

По неофициална информация на Дарик радио купувач на Цигарена фабрика Пловдив e фирма, близка до собствениците на "Винпром Пещера" АД.

Нека припомним също, че на 14 юли бяха прехвърлени 1.075 млн. акции, или общо 89% от капитала на Слънце Стара Загора Табак. Общият изтъргуван оборот възлезе на 21.23 млн. лв., като цената за мажоритарния пакет бе 19.75 лв. за брой.

Снимка: Profit.bg