Комисията за финансов надзор издаде разрешение на УД БенчМарк Асет Мениджмънт АД да организира и управлява нови два договорни фонда - ДФ БенчМарк Фонд-5 ЦИЕ и ДФ БенчМарк Фонд 4 ЕНЕРГЕТИКА, съобщават от надзорния орган.

Комисията потвърди проспекти за публично предлагане на дялове на двата договорни фонда и вписа емисиите им в публичния регистър, а също така вписа фондовете като емитенти.

БенчМарк Фонд-5 ЦИЕ е с високорисков профил и ще инвестира в акции на емитенти, търгувани на капиталовите пазари в Централна и Иточна Европа (до 90% от активите) и в деривативни инструменти (до 15% от активите).

БенчМарк Фонд 4 ЕНЕРГЕТИКА е с умерен до високорисков профил и ще инвестира в акции на български и чуждестранни емитенти, опериращи в сектор ЕНЕРГЕТИКА, включително, но не само компании в сферата на добив на енергийни източници, електроцентрали и енерго-разпределителни дружества и компании, разработващи алтернативни източници на енергия (до 90%), в дългови ценни книжа на емитенти, отговарящи на горепосочените условия (до 30%), както и в деривативни инструменти (до 30%).

Към момента БенчМарк Асет Мениджмънт организира и управлява три колективни инвестиционни схеми със обща сума на активите в края на 2007 г. от 34.682 млн. лв. и застана на осма позиция в Топ 10 на най-големите УД-та в страната за миналата година.

Първият фонд БенчМарк Фонд – 1 постигна за 2007 г. доходност от 33.96%. Процентът при инвестиционното дружество БенчМарк Фонд -2 е от 63.36 на сто и 28.31% доходност реализира БенчМарк Фонд – 3.