Комисията за финансов надзор (КФН) издаде разрешение за прекратяване на дейността на Алфа Пропърти 1 АДСИЦ, въз основа на взето от дружеството решение, информират от надзорния орган.

КФН отнема лиценза на фонда за извършване на дейност като дружество със специална инвестиционна цел за секюритизация на недвижими имоти.

За ликвидатори на дружеството са одобрени Христо Москов и Джени Георгиева.

Акционерите на Алфа Пропърти 1 гласуваха през юни в подкрепа на решението дружеството да бъде премахнато от регистъра на дружествата със специална инвестиционна цел при Комисията за финансов надзор и да бъде открита процедура по ликвидация.

„Причината за дерегистрация на дружеството е желанието на акционерите да реорганизират бизнеса на Алфа Пропърти 1 АДСИЦ в непублично дружество с цел по-голяма оперативна гъвкавост и подобряване на неговата ефективност", коментира тогава за Profit.bg Юри Катанов, изпълнителен директор на дружеството.

„Понеже Законът за дружествата със специална инвестиционна цел не позволява реорганизирането на такова дружество в непублично дружество, за Алфа Пропърти 1 АДСИЦ ще бъде открита процедура по прекратяване чрез ликвидация. Това е единственият начин да дружеството да бъде реорганизирано", допълни той.