Комисията за финансов надзор извърши тематични проверки по спазване изискванията на Закона за публичното предлагане на ценни книжа, Закона за пазарите за финансови инструменти и нормативните актове по прилагането им при IPO-то на Енемона АД, от емитента - Енемона и мениджърите по емисията Елана Трейдинг АД и Обединена българска банка АД.

В резултат на проверките на Елана Трейдинг АД са съставени 2 броя актове за установяване на административно нарушение, а именно:

• 1 акт по чл. 2, ал. 2 от Наредба № 38 за изискванията към дейността на инвестиционните посредници (Наредба № 38), във връзка с неравностойно третиране на клиентите на инвестиционния посредник при приемане на заявки за записване на акции от първично публично предлагане на акции от увеличението на капитала на Енемона АД, Козлодуй;

• 1 акт по чл. 81, ал. 1 от ЗППЦК, за извършване на действия, които не отговарят на описаните в потвърдения от Комисията за финансов надзор проспект за публично предлагане на акции от увеличението на капитала на Енемона АД, Козлодуй.

Описаното в проспекта съдържание на поръчката, подавана за записване на ценни книжа от първичното публично предлагане на акции на Енемона АД, предполага подаване на поръчки с определена стойност.

В Елана трейдинг АД са били приемани три вида поръчки: лимитирани, пазарни за сума и пазарни за брой акции. Приемането пазарна поръчка за брой акции представлява нарушение на описаните в проспекта условия, тъй като в него не се предвижда възможността за приемане на поръчки, различни от поръчки с определена стойност, каквато е пазарна поръчка за брой акции.

Също така, не е спазен описаният в проспекта начин на определяне на цената на изпълнение на подаваните поръчки. В проспекта е записано, че цената ще бъде определена от инвестиционните посредници със съгласието на емитента. В хода на проверката обаче е установено, че цената на изпълнение за всички поръчки е определена с решение на Съвета на директорите на Енемона АД.

На Обединена българска банка АД е съставен 1 акт по чл. 2, ал. 2 от Наредба № 38, във връзка с неравностойно третиране на клиентите на инвестиционния посредник при приемане на заявки за записване на акции от първично публично предлагане на акции от увеличението на капитала на Енемона АД, гр. Козлодуй.

На Енемона също е издаден 1 акт по чл. 81, ал. 1 от ЗППЦК, за извършване на действия, които не отговарят на описаните в потвърдения от КФН проспект за публично предлагане на акции от увеличението на капитала на Енемона АД, Козлодуй.

Емитентът не е спазил описания в проспекта начин на определяне на цената на изпълнение на подаваните поръчки. В проспекта е записано, че цената ще бъде определена от инвестиционните посредници със съгласието на емитента. В хода на проверката е установено, че цената на изпълнение за всички поръчки е определена с решение на Съвета на директорите на Енемона АД.

Снимка:
Дичко Прокопиев
главен изпълнителен директор,
Енемона АД