Комисията за финансов надзор издаде 15 акта за установени нарушения при четири инвестиционни посредника на разпоредбите на ЗППЦК, Закона за пазарите за финансови инструменти и нормативни актове по прилагането им, във връзка с първично публично предлагане на ценни книжа. Проверката бе провокирана от рекордното презаписване на предложената емисия акции на Трейс Груп Холд преди близо месец.

Установени са нарушения от страна на Карол (съставени 10 акта), ФК Фина-С (съставени 2 акта), Елана Трейдинг (съставени 2 акта) и на Авал Ин (съставен 1 акт).

В случая при Карол от КФН уведомяват, че нарушенията се изразяват в застрашаване на интересите на клиентите на посредниците, както и в застрашаване на стабилността на капиталовия пазар, във връзка с приемане на заявки за записване на акции от увеличението на капитала на Трейс Груп Холд.

Мотивите са, че от ИП са приели от 5 лица – служители на посредника, заявки за записване на акции от увеличението на капитала на холдинга, на обща стойност 110.5 млн. лв., явно неотговарящи на реалните финансови възможности на служителите, установени от представените в хода на проверката трудови договори. В резултат от Карол са намалили шансовете на останалите си клиенти, подали поръчки според реалните си финансови възможности, да получат право да запишат желания брой акции от емисията, като по този начин това е застрашило интересите им.

Актовете на ФК Фина-С са съставени поради неравностойно третиране на клиентите на посредника, при приемане на заявки за записване на акции от първичното публично предлагане на акции от капитала на Корпоративна търговска банка и при приемане на заявки за записване на акции от увеличението на капитала на Трейс Груп Холд. Финансовата къща е изисквала различни суми от отделни свои клиенти като авансово плащане, при подаване на заявки за участие в IPO и същевременно е приемало заявки за записване на акции от други свои клиенти, без да изисква авансово плащане или друго обезпечение.

Актовете на Елана Трейдинг са комбинация от предходните два мотива – неравностойно третиране на клиенти и застрашаване стабилността на пазара при приемане на заявки за участие в IPO на Трейс.

От посредника са третирали неравностойно клиентите си при приемане на заявки за записване на акции от увеличението на капитала на холдинга, като са изисквали различна наличност на пари и ценни книжа като обезпечение от клиенти, разполагащи с портфейл от ценни книжа при инвестиционния посредник и същевременно са приемали заявки за записване на акции от други свои клиенти, без да изискват обезпечение. Колкото до стабилността на пазара от посредника са приели от 49 лица заявки на стойност 1.083 млрд. лв.

От надзора съставиха и акт на Авал-Ин, поради неспазване на процедурата за уведомяване на заместник–председателя на КФН при решение от страна на управителния орган на инвестиционния посредник за съвместимост на функции от страна на лице от отдела за „Вътрешен контрол” по отношение на дейности или отделни действия, спрямо които осъществява контрол.