Служителите на Комисията за финансов надзор (КФН) извършиха през втората половина на 2010 година 9 пълни планови проверки на цялостната дейност на поднадзорни лица, информираха от надзора, като оповестиха и резултатите от тези проверки.

Пет от тези девет са на дружества със специална инвестиционна цел - Ексклузив пропърти АДСИЦ, Агрофинанс АДСИЦ, Хелт енд уелнес АДСИЦ, Пи Ар Си АДСИЦ и Прайм пропърти БГ АДСИЦ, като е обхванат целия период от лицензиране на съответното дружество до момента на приключване на съответната проверка.

От КФН констстират, че при по-голяма част от посочените проверки не са установени административни нарушения, но с цел оптимизиране на дейността са отправени препоръки.

При едната планова проверка са съставени 4 акта за установяване на административно нарушение, касаещи сключване на сделки на публично дружество без предварително одобрение на управителния орган, отправени са препоръки относно разпределянето на дивидент и декларирането за имуществени и делови интереси.

В същия период е приключена и тематична проверка на Еларг фонд за земеделска земя АДСИЦ.

Надзорът провери и дейността на 4 управляващи дружества (УД), заедно с управляваните от тях колективни инвестиционни схеми (КИС) - УД КТБ Асет мениджмънт АД, УД ПФБК Асет Мениджмънт АД, УД Астра Асет мениджмънт АД и УД ЦКБ Асетс мениджмънт АД, като от КФН не са установили административни нарушения, но с цел оптимизиране на дейността също са отправени препоръки.

В съобщението пише още, че през периода август - септември 2010 г. са открити нови пълни планови проверки на две управляващи дружества, заедно с управляваните от тях колективни инвестиционни схеми и на два инвестиционни посредника, които принадлежат на две финансови групи. Целта на проверките е установяване на съответствието на дейността на съответните финансови групи с относимите законови разпоредби. Част от проверките са приключили с препоръки за оптимизиране на дейността и са връчени 6 акта за установяване на административно нарушение на изискванията за капиталовата адекватност и ликвидността на инвестиционните посредници - неотчитане на възникнала голяма експозиция и надвишаване размера на отчетена голяма експозиция над допустимия размер.

От комисията извършиха през разглеждания период и проверки на две публични дружества - Мостстрой АД и Холдинг Пътища АД.

Оттам допълват, че до момента са връчени 10 акта за установяване на административно нарушение за неверни, подвеждащи или непълни данни в отчетите за второ и трето тримесечие на 2010 г. и 4 акта за установяване на административно нарушение относно неразкриване на вътрешна информация и за разкриване на невярна вътрешна информация.

Установени са и нарушения на изискванията за полагане на дължимата грижа от страна на управителните органи във връзка със сключени сделки от името на едно от публичните дружества. За констатираните несъответствия на одитиран годишен финансов отчет за 2009 г. и за несъответствия на одиторските ангажименти с изискванията на Международните одиторски стандарти ще се предприемат допълнителни действия.

От надзора уточняват, че посочените до тук проверки не касаят текущите периодични проверки относно пълнотата на тримесечните и годишните отчети, както и проверките, свързани с провеждани общи събрания на акционерите на публични дружества, ad hoc проверките и тези по постъпили жалби и сигнали.

За резултатите по част от посочените проверки са уведомени органите на прокуратурата и МВР за предприемане на действия по компетентност.

Извършено е и уведомяване на Националната агенция за приходите за извършване на действия по компетентност относно резултатите от проверка на Комисията за финансов надзор в дружество със специална инвестиционна цел.

Към този момент няма произнасяне от страна на административно - наказващия орган по образуваните административнонаказателни производства и връчените актове, допълват от КФН.