КФН ще иска становищата на БАЛИП, БФБ и ЦД за интрадей търговията

594
КФН ще иска становищата на БАЛИП, БФБ и ЦД за интрадей търговията

Комисията за финансов надзор поиска официално становище и конкретни предложения от БАЛИП, БФБ и ЦД с оглед преценка на необходимостта от извършването на конкретни нормативни промени, уреждащи „интрадей търговията”, става ясно от съобщение на страницата на надзора.

Същевременно КФН счита, че освен чисто нормативното регулиране на „интрадей търговията”, е необходимо БФБ и ЦД да създадат специални правила, процедури и специализиран софтуер, позволяващи осъществяването на този вид търговия.

От комисията информират, че след запознаване със становищата на всички заинтересувани страни ще се предприемат конкретни действия с цел постигане на адекватност между действащата нормативна уредба и съществуващите практики при сключването на сделки с финансови инструменти.

Нека припомним, че разпоредба на чл. 35, ал. 2 от Наредба № 38 от 25.07.2007 г. за изискванията към дейността на инвестиционните посредници задължава инвестиционните посредници, при приемане на нареждане за сделки с финансови инструменти, да проверяват в депозитарната институция дали финансовите инструменти, за които се отнася нареждането за продажба, са налични по подсметката на клиента, дали са блокирани и дали върху тях е учреден залог или е наложен запор.

Посочената норма е императивна и в този смисъл към настоящия момент е недопустимо да се извършва продажба на финансови инструменти, които не са налични по съответната клиентска сметка в „Централен депозитар” АД (ЦД), т. е. „интрадей търговията” е забранена.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg