До края на септември КФН ще излезе с програма за развитие на небанковия финансов надзор (осигурителен, застрахователен и капиталов).

По повод появили се в медиите публикации за съществуването на програмен документ на КФН за развитието на капиталовия пазар, председателят на КФН Стоян Мавродиев многократно заяви на срещата с журналисти днес, че появилата се информация има неофициален характер и на етап обсъждане със заинтересованите страни, което е дало повод за много интерпретации.

С това се цели напрежение в новото ръководство и компрометиране на комисията като институция. Екипът е единен, заяви Мавродиев, който призова към коректност към институцията КФН. Новият председател на надзорния орган се обяви за открито управление и диалогичност със заинтересованите и поднадзорни лица.

Днес, новият ръководен състав на КФН прие на заседание и текста на декларацията за обявяване на действителната собственост на поднадзорните лица.

Оповестяването на тази информация е задължителна за застрахователите, презастрахователите, застрахователните брокери, здравноосигурителните дружества, дружествата за допълнително социално осигуряване, регулираните пазари, инвестиционните посредници и управляващите дружества.

Посочените лица са длъжни в тримесечен срок от влизането в сила на промените да декларират действителните собственици, които притежават пряко или непряко 5 и над 5 на сто от капитала на съответното дружество.

Комисията има възможност по своя преценка да изиска такава информация за публичните дружества по смисъла на Закона за публичното предлагане на ценни книжа за целите на търговите предлагания, посочиха от КФН.