КФН участва в туининг проект в Босна и Херцеговина

1116
КФН участва в туининг проект в Босна и Херцеговина

Вчера на 19 май 2010 г. в Сараево официално се откри туининг проекта "Подкрепа от ЕС за устойчиво изграждане на капацитета на Застрахователната агенция на Босна и Херцеговина, Агенцията за застрахователен надзор на Федерация Босна и Херцеговина и Агенцията за застрахователен надзор на Република Сръбска".

Приветствено слово изнесе председателят на Комисията за финансов надзор Петър Чобанов, както и Йохан Хесе, изпълняващ дейността Първи съветник към Делегацията на ЕС в БиХ и Самир Омерходжич - Изпълнителен директор на Застрахователната агенция на Босна и Херцеговина (IABiH).

Презентация на проекта направи Николай Петков, постоянен съветник по проекта от КФН.

Подкрепата, която ще бъде предоставена в рамките на туининг проекта от Комисията за финансов надзор има за цел стимулиране на развитието на един застрахователен пазар на БиХ в посока на подобряване на неговата ефективност и прозрачно регламентиране, регулиране, координация, докладване и обмяна на информация между различните застрахователни агенции (три за БиХ). Туининг проекта е и в посока на развитие на капацитета на бенифициентите, както и обединяване на националните статистически данни в областта на застраховането. КФН ще предостави помощ в областта на законодателството в застрахователния сектор, както и в посока на задължителна „Гражданска отговорност".

Освен техническа и административна помощ, КФН ще подпомогне изграждането на дългосрочни контакти между България, като вече страна членка на ЕС и БиХ, като бъдеща страна членка. Също така бенефициентите ще бъдат запознати и с разнообразните и многобройните административни практики на страните членки на ЕС.

Това е третият европейки проект, по който КФН работи в качеството си на институция от страна членка на ЕС, която предоставя подкрепа на надзорните институции в Югоизточна Европа. Проектът се финансира по програма IPA (Instrument for Pre-accession Assistance) 2007 на ЕС и е на обща стойност 800 000 евро. Продължителността на проекта е 27 месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg