Във връзка с продължаваща проверка на ИП Реал финанс АД и по предложение на управление „Надзор на инвестиционната дейност" на заседание от 16 март 2011 г. Комисията за финансов надзор (КФН) реши да наложи на принудителна административна мярка спрямо дружеството. С решението Реал финанс АД се задължава да отнеме представителните правомощия на изпълнителния директор Християн Пашков и да заяви за вписване това обстоятелство в Агенцията по вписванията.

Включително дружеството е задължено да вземе решение за свикване на извънредно общо събрание на акционерите за освобождаване на Християн Пашков от длъжността член на съвета на директорите на инвестиционния посредник, информират от надзорния орган.

В хода на образуваното административно производство спрямо инвестиционния посредник в КФН бяха предоставени данни и документи, но те не доказват в пълна и категорична степен съобразяване с изискванията на надзорната институция. Поради това на заседанието си на от вчера КФН наложи посочената принудителна административна мярка.

Мотивите за нея са осигуряване защита на инвеститорите във финансови инструменти, създаване на условия за развитие на справедлив, открит и ефективен пазар на финансови инструменти и поддържане на стабилност и обществено доверие в пазара на финансови инструменти, в който инвестиционните посредници са основен субект. Законодателят изрично въвежда изискване към членове на управителния или контролен орган на ИП, както и лицата, оправомощени да го управляват или представляват, да се ползват с добра репутация, да не застрашават управлението на инвестиционния посредник и интересите на инвеститорите, както и да не възпрепятстват инвестиционния надзор.

Липсата на добра репутация за тези лица води до завишаване на т.нар. „репутационен риск" и риск (текущ или потенциален) приходите от дейността на съответното дружество да намаляват, в резултат от неблагоприятното отношение от страна на клиенти, контрагенти, акционери, или инвеститори към цялостния имидж на дружеството. Добрата репутация на лицата с управителни и представителни функции е основен фактор, свързан с изграждане на доверие в инвеститорите за това, че се спазват нормативните изисквания, вътрешните правила и процедури, добрите корпоративни управленски практики и дружеството е коректно при управлението на предоставените му парични и финансови инструменти, се казва в съобщението.

Хронологията за това решение на КФН е следната:

На 11.02.2011 г. в КФН постъпват първите три сигнала на клиенти във връзка с предоставени средства по сключени договори за доверително управление, като веднага след тяхното депозиране в КФН е започната проверка. На 25.02.2011 г. е постъпил нов сигнал със същото естество.

На 28.02.2011 г. КФН открива телефонна линия за жалби и сигнали на лица, които се считат ощетени от действията на Християн Пашков, в резултат на което постъпиха множество такива. По всички тях са извършени множество допълнителни действия от КФН, поради което вече са налице определени констатации.

Проверката на КФН продължава и едва след нейното приключване ще бъдат оповестени окончателните резултати.

С писмо до КФН от 23.02.2011 г. мажоритарният акционер - Холдинг Варна АД, информира надзорната институция, че е извършена инвентаризация на активите и паричните средства на посредника, в резултат на която е установено наличието на несъответствие между паричните средства на дружеството и счетоводни салда на клиенти.

Ревизията е установила първични документи с липсващи задължителни реквизити (неподписани касови ордери и нареждания на клиенти за сделки с финансови инструменти и неотчетени внесени парични средства на клиенти на посредника). Посочено е, че общата липса на средства е в размер на 4 526 793.37 лв. Изразено е становище, че тези констатации са пряк резултат от действията на изпълнителния директор на ИП - Християн Пашков, като е направено уточнение, че мажоритарният акционер е уведомил компетентните правоохранителни органи с цел налагането на наказателна отговорност.

С писмо от 21.02.2011 г. Областна дирекция на МВР - гр. Варна, отдел „Борба с организираната престъпност" информира КФН, че срещу Християн Пашков е образувано досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер, като от надзорната институция са изискани информация и документи.

Съществуващият проблем изисква бърза, точна и адекватна намеса на правоохранителните и другите компетентни органи и уверяваме заинтересованите лица, че КФН е предприела и допълнително ще предприеме действия съобразно своята компетентност за изясняване на проблема, се казва в официалното прессъобщение на надзорната институция.