През ноември 2010 г. ще станем свидетели на консолидация или корекция на силното поскъпване на фондовите пазари от последните два месеца, е прогнозата на УД Карол Капитал Мениджмънт в редовния им месечен анализ. Съществен спад до края на 2010 г. обаче е малко вероятен, смятат експертите на управляващото дружество.

„Поскъпването на американския фондов пазар започна да показва признаци на загуба на възходяща сила, което прави малко вероятно ноември да бъде силно позитивен месец", е мнението на Александър Николов, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт.

„Пазарите от Източна Европа към момента показват изоставане от останалите пазари от региона. Технически най-солидно сега стои Русия. Перспективите пред Украйна и Румъния са смесени на този етап, но все още съществуват шансове да станем свидетели на ръст от текущите нива."

Месец октомври бе позитивен за глобалните фондови пазари (американският S&P500 завърши с печалба от 3.7%). Това на свой ред се отрази добре и на голяма част от по-големите развиващи се пазари (с най-силен ръст завършиха Аржентина и Китай, съответно +13.8% и +12.2%).

В региона на Източна Европа с много силно представяне през октомври продължиха борсите в Прибалтика (около +7%), Турция (+4.5%), Полша (+1,4 %), Чехия (+2,2 %) , силно се представи и руския фондов пазар (MICEX: +5.3%). Борсата в Сърбия също отбеляза лек ръст (BELEX 15: +2.38%), но останалите пазари като България, Украйна, Хърватска, Румъния бяха под натиск.

Продължаващото добро представяне на Турция, Полша и Чехия спомага за покачващата се доходност на Адванс IPO Фонд, който продължава да бъде най-доходната българска колективна схема от началото на годината, с доходност от 16.77%.

България

Октомври 2010 г. бе негативен за Българска фондова борса. Две външни събития повлияха допълнително на негативния тренд на БФБ - фалита на Мостстрой АД и плановете на българското правителство да национализира професионалните пенсионни фондове.

В крайна сметка основният индекс приключи месеца с понижение от 8.5%. Управляващото дружество не очаква промяна на негативния краткосрочен тренд на БФБ до края на годината.

Пазарните условия ще се променят само, ако видим ръст на SOFIX над 400 пункта.

IPO

В края на месец Октомври 2010 г. се проведе IPO-то на Варшавската борса, при което държавата продаде дял от 64 % от капитала й, набирайки 420 млн. долара при изключително силен интерес от страна на инвеститорите, като траншът за институционалните инвеститори бе презаписан 25 пъти.

IPO-то е част от програмата за попълване на бюджетния дефицит чрез продажба на държавни дялове, като това е поредното успешно полско IPO тази година след листването на застрахователя PZU и енергийната компания Tauron.

В продължение на тази програма за 2011 г. се планира листването на банката Bank Gospodarki Zywnosciowej SA, както и на компанията за добив на въглища Jastrzebska Spolka Weglowa SA.

Полската борса е втората борса в региона на ЦИЕ, която придобива публичност, след като акциите на румънската борса бяха листнати преди няколко месеца.

Руската RTS също обяви планове за IPO през 2011 г. През ноември приключва IPO-то на друга руска компания -Mail.ru, за която се очаква да привлече над 800 млн. долара.