Консултантите в клиентските центрове на трите мобилни оператора са любезни и отзивчиви, но често се затрудняват да отговорят на основни потребителски въпроси.

Това сочи проучване на асоциация "Активни потребители" в десетки офиси в София, извършено на принципа "Таен клиент".

Според проучването консултантите търсят информация по сайтовете и в брошурите или направо дават грешен отговор. Сред най-слабите места в компетентността на служителите са въпросите, свързани с интернет трафика, който мобилните оператори предлагат като част от стандартните си тарифни планове. Други въпроси, на които консултантните "засичат" или дават грешен отговор, са "Каква е цената на SMS в роуминг?" и "Как става тарифирането на разговорите?".

Обикновено първите 60 секунди от разговора се плащат като една минута, а след това се отчита на секунда, но някои консултанти казват, че е точно обратното - тоест дават грешен отговор.

Неблагоприятна за потребителите тенденция, която асоциацията е установила, е, че служителите на мобилните оператори рядко познават в детайли различните тарифни планове и услуги, но се стремят да отклонят вниманието на клиента към други продукти и промоции, към брошурата, сайта, телефоните за информация.

Когато са достатъчно компетентни за съответния тарифен план или за условията на дадена промоция, се случва служителите да премълчават неизгодните характеристики на продукта или да спестят информацията, че преференциалните условия важат само за определен период. В отделни случаи потребителят е принуден неоснователно да чака поради "ангажираност" на персонала, въпреки че в офиса няма други клиенти, допълват от асоциацията.

Източник: БТА