Oesterreichische Rundfunksender GmbH & Co KG (ORS), която, както стана ясно по-рано, ще закупи предприятието на БТК за разпространение на радио и телевизионен сигнал - Национално управление „Радио и телевизионни системи" (НУРТС), е водеща австрийска компания в сферата на аналоговите и цифрови предавания.

ORS отговаря за изграждането, експлоатацията и поддръжката на техническата DVB-T инфраструктура в Австрия, както и за други дейности.

Компанията е създадена през 2005 г. като дъщерна на австрийската национална телевизия ORF, която притежава 60% от акциите й. Останалите 40% са собственост на Medicur Sendeanlagen GmbH, която е част от Raiffeisen Group, се съобщава на електронната .

ORF има 470 представителства. Главният й офис е във Виена.

В качеството си на водещ австрийски доставчик на услуги в аналоговите и цифровите радио и телевизионни предавателни технологии ОRS експлоатира обширна мрежа от около 500 станции. Освен това компанията е оператор на технически услуги за цифрово сателитно разпространение в Европа.

Сред клиентите на компанията са редица телевизии (ORF, ATV, Puls 4, goTV, Arena, Austria 9 TV), мобилни оператори (mobilkom austria, ONE, tele.ring), радиа (Kronehit Radio, LoungeFM и др.), EVN.

По-рано в германските медии се появи информация, че ORS ще инвестира до 80 млн евро, ако спечели конкурса за разрешение за използване на радиочестотен спектър.

ORS е кандидат за цифров пренос и в Словения.

Още по темата:

ORS купува от БТК разделението за разпространение на сигнал