Еврофондовете ще са основният източник на свеж ресурс за българската икономика тази година, смята Камен Колчев, председател на СД на ЕЛАНА Финансов Холдинг, който бе сред участниците на двудневния форум за добри практики от бизнеса на водещите български компании - "За Вашия успех - практически опит от ТОП мениджъри в България". Събитието се провежда в Кемпински хотел Зографски в София.

Форумът се организира от сп. ENTERPRISE и CEED Bulgaria, съвместно с Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и се провежда с медийното партньорство на Profit.bg.

Темата, по която говори Камен Колчев на събитието бе „Практически казуси от управлението на парите и финансирането на бизнеса".

„Дори държавата да реши утре да качи на капиталовия пазар някое енергийно дружество, то това едва ли ще е факт до края на годината", смята мениджърът, което ще рече, че ще има и забавяне в постъпленията на средствата.

Според него обаче, страната ни има основен проблем пред усвояването на европейски средства в лицето на администрацията, която той определи като „безкрайно некомпетентна".

Въпреки критичната си оценка, самият той призна, че все пак се предприемат мерки за подобряване на картината.

Камен Колчев приветства назначението на министър по еврофондовете. Като действие в правилната посока мениджърът изтъкна и опростяване процедурите по кандидатстване по програма „Конкурентоспособност", което ще намали и времето по разглеждане на проектите от година (както бе досега) до 2-3 месеца.

Освен с кандидатстване по европейски програми и банковото кредитиране, фирмите имат и други алтернативи за привличане на средства за развитие на бизнеса си, припомни мениджърът.

Такава възможност може да се потърси от фирмите за дялово финансиране, или пък от капиталовия пазар. Що се отнася до дяловите инвеститори, Камен Колчев коментира, че този сектор не е особено развит в страната ни, което може да се случи през следващите няколко години.

Многото успешни примери за набиране на средства от пазара през силните години на борсата, според Колчев, доказват, че финансирането през пазара и у нас е напълно възможно. Според данните, които изнесе мениджърът на форума, през 2006 г. от първични публични предлагания у нас са привлечени над 89 млн. лева. Година по-късно сумата скача до почти 346 млн. лева, за да падне до 18.41 млн. лева през 2008 г.

Той допълни още, че на борсата имат място както големи, така и по-малки компании, като даде пример с успешното IPO на Билборд.

Той отново припомни, че основният проблем на капиталовия ни пазар е липсата на качествени емитенти, което връзва и ръцете на институционалните инвеститори.