Шансът на пазара е да припознае стратегията за развитие на БФБ, смята Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана Финансов Холдинг, който бе сред участниците на кръглата маса „Капиталовият пазар в България - накъде след кризата?", организирана от АИКБ и в. „Стандарт".

Самият Колчев изрази открито задоволство от съдържанието на представената от ръководството на БФБ стратегия за развитие. „За първи път виждам кратък, ясен и съдържателен документ", обяви мениджърът. „Документът дава добра основа за развитие и насоки. Въпросът е дали ще бъдат подкрепени извън борсата".

Според него изпълнението на стратегията ще омекоти, но не и да разреши проблемите и по-конкретно с ликвидността.

„Кризата не ни е виновна", коментира Колчев. „В основата са емитентите, като със съществуващите не можем да постигнем нищо повече", допълвайки, че има 10-15 компании, които се търгуват от всички, лимитите са изпълнени и не остава нищо повече за търгуване.

Според него не е коректно да се твърди, че на БФБ няма инвеститори, просто фондовете чакат появата на нови емитенти.

Камен Колчев изрази критично отношение към енергийните дружества, които биха могли да придобият публичен статут. „Какво е НЕК? Актив или пасив, с АЕЦ Белене и всички скелети в гардероба? Никога не бих си купил акции от тази компания. Булгартрансгаз разполага само с тръби и нищо повече, с годишни приходи от 70 млн. лв. Ами Булгаргаз? Нали ще премахват посредниците при доставката на газ и какво е неговото бъдеще?"

Това изказване обаче предизвика реплика от страна на друг един участник в кръглата маса Любомир Бояджиев, член на СД на БФБ и председател на БАЛИП. „Според оценки стойността на Булгартрансгаз е 1.2-1.5 млрд. лв. По отношение на Булгаргаз се говори за премахването на посредниците между българската компания и Газпром", обяви Бояджиев. Двамата имаха сходство само при НЕК, около която компания има много въпросителни.