Целта е да се осветли една от най-непрозрачните области - разходи за рекламата - жизнена среда за американските фирми.

Ad Age (adage.com) публикува любопитен материал, базиран на вътрешна информация - кои са най-големите купувачи AdWords за месец юни 2010 г. Сайтът предлага "цифров" подход за да запознае читателите си как големите брандове използвате Google и колко плащат за това.

Всеизвестно е, че британската компания Бритиш петролиъм (BP) даде 93 млн. долара за реклама от април до края на юли, съобщи Асошиейтед прес. Прави впечатление, че голяма част от парите са в сфера, където компанията не е рекламирала досега - купуването на думи в резултатите на търсачката Google.

Е, колко BP е дала за думички - отговорът е около 3.6 милиона долара за юни, според вътрешен документ на Google, попаднал у Advertising Age. Това поставя BP веднага след Top 5 на рекламодателите. BP е новак в списъка, отбелязва изданието, защото досега е давала по 57 000 долара.

Най-големият купувачи на AdWords през юни са: AT&T Mobility ($8.08 млн.), Apollo Group (6.67 млн. долара), Expedia (5.9 млн. долара), Amazon (5.8 млн. долара), eBay (4.2 млн. долара)

Това са много пари, дори и за BP - Google плаща за реклама само когато думите се "въртят" или има клик, но през юни петролната криза бе в разгара си и това е довело до твърде голямо "превъртяване". Ако тенденцията се запази, то интернет търсачката ще се превърне в един от големите рекламни канали и то още до края на 2010 г.

Затова, Advertising Age отбелязва, че целта на публикацията не е да злепостави някой, а да направи "напречно сечение на бизнеса на Google". Документът не разкрива пълния списък, но точността на информацията е проверена от няколко източника, уточняват Ad Age.

"Google се превърна в дистанционно управление на света - това показва случая с BP, хората не искат телевизия, нито друга медия", казва изпълнителен директор на иновационния отдел на Denstu. "Посланието е, че хората сами търсят отговорите (ситуацията с BP), а не чакат някой да им разкаже какво се случило."

В заключение, документът публикуван от Advertising Age отчита, че 47 рекламодатели на Google са дали над 1 млн. долара през юни; 71 - между 500,000 и 1 милион долара и 357 - между 100 000 и 500 000 долара. Това са само директните клиенти и не са включени хиляди самостоятелно опериращи рекламодатели. Техният брой може само да се гадае, но те също участват в общия годишен приход на компанията - 23 млрд. щатски долара, които тази година Google обяви.

Източник: БТА