Минната промишленост в Амурска област отчете през последните десет месеца на годината добив на близо 19 т. злато, което количество е с 3 тона над добива през същия период на миналата година, съобщи РИА Новости, позовавайки се на представител от Министерството на природните ресурси в Амурска област.

„За десетте месеца на 2009 г. са извлечени близо 19 т. от скъпоценния метал - рекордно количество за цялата 142-годишна история на златодобивната промишленост в Амур. Добивът на злато за същия период на 2008 г. е бил към 16 т.", уточни събеседникът пред агенцията.

Той посочи още, че предприятията са запланували добивът на злато в региона да достигне 21 т. през 2009 г. Темповете на добив надвишават планираното, поради което има всички основания за преразглеждане на показателя.

„Добивът на злато в Амурска област расте поради активното усвояване на големи находища на златна руда. През последните пет години в областта са изградени и пуснати в експлоатация рудниците „Покровский", „Пионер", „Березитовый", „Бамский". ЗАО Маломырский рудник ще започне експлоатация от 2012 г. Към момента три четвърти от добиваното в Амур злато е от руда и една четвърт в насипно състояние," уточни събеседникът.

В резултат на интензивното усвояване на находищата на златна руда Амурска област влезе в челната тройка на лидерите сред руските региони по добив на злато. Заетите в сферата там са над 8 хил. души.

Миналата година печалбата от пласирането на златото, добито в Амурска област, достига близо 13 млрд. рубли (449.83 млн. долара).