Kомпаниите губят 70% от парите си, инвестирани в обучения

1709
Kомпаниите губят 70% от парите си, инвестирани в обучения

Методът 70-20-10 и промените в нагласите и очакванията на мениджмънта и служителите бяха едни от опорните точки-провокатори по време на XVII Конференция на Българска асоциация за управление на хора (БАУХ). 

„Очакванията се промениха. Компаниите вече не искат от вас да осигурите само обучение. Сега те очакват да осигурите представяне“ - с това Алфред Ремиц, изпълнителен директор на Витам Едюкейшън и основател на няколко консултантски компании в сферата на обучението и представянето, хвърли ръкавицата на земята пред аудиторията.

За да може да осигурим ефективно представяне, трябва да сме наясно с пътя, по който ще минат хората, които учим, а именно – обучение, прилагане на знания, затвърждаване.

Според проучване от 2012 година, близо 50% от компаниите не са доволни от резултатите, постигнати на база на обученията в компанията. Проучване на CEB показва, че представянето на служителите се подобрява само с 4% на база на методите на обучение в „класната стая“ при минимална цел на мениджмънта 27%.  

Успехът в цифри говори - 70% учене на работното място, 20% неформално учене, 10% формално учене.  

Защо само 10% за класната стая и какво драстично промени света през последните 30 години?

Нека се замислим колко процента от знанията, необходими за ежедневната ни работа, съхраняваме в мозъка. Според проучване на американеца Робър Кели, през 1986 година за 75% от ежедневно необходимата ни информацията сме разчитали на личните си архиви в мозъка. През 1996 година този процент драстично намалява до 20%, а през 2006 г. пада до 10%.

Тези резултати са вследствие от наличието на все повече достъпна информация днес. Това, съотнесено към бизнеса, е равно на: нон-стоп появя на иновации, по-висока продуктивност, висококонкурентен пазар, по-добре информиран потребител.

И обратно към класната стая...

За да стигне до ползата от нея, Алфред Ремиц назова петте основни момента, когато човек учи:

  • Когато човек учи нещо за първи път
  • Когато иска да научи повече
  • Когато се опитва да приложи знанията си и/ или да ги запомни
  • Когато нещо се обърка или не се получава
  • Когато нещо се променя

Запазено място в класната стая имат само първите два случая: когато човек учи нещо за първи път и когато иска да научи повече.

Останалите 70+20% остават за ученето на работното място чрез използването на различни технологични инструменти, чрез споделянето на опит и успешни практики с колеги и партньори и всичко това - организирано в ясна система за управление на представянето.   

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Цели нации пострадаха
# 0
13:06 | 2 June 2016
Извънземните наркомани отровиха цели народи вкл народа на Украйна и Беларусия с цел несъпротива на готвени или вече започнали нагло ограбващи диверсии.. Ползват обемно преобсебени западни и други диверсионни служби вкл месни
За експерти да пазят служителите
# 1
13:06 | 2 June 2016
ПО време на тн обучения риска е много голям. Диверсанти ползват съвременни методи за ДМК .ПОлзват платени келнери бармани или подменяни в телата след презобяване с пси активни нарко спец добавки..Жертвите са препоени или презобени с нарочно подадени наркотици..Вижте за експерти всички служители в общините ползвани за ненужни ограбващи народа яко корупционни обекти по разни Оперативни програми .. Събраните на обучение са подложени на много рискове вкл тотален обемен контрол..Индивидуален контрол,обемни или глубоко пси препрограмиране със или без знанието на лектори и организатори.За целта ползват Презентационни екрани комбинирани с камери и обемни скенери.. В BG в много училища терористи вече успешно внедриха нагло пrестъпни техники маскирaни като средства за видео наблюдение/video teror/..Децата са увреждани трайно групово и индивидуално.. Лично съветвам да се изпълни заповед за затваряне на всички училища и градини,учреждения и университети ,магазини и хотели с анти човешка техника..
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg