Berkshire Hathaway няма намерение да продава дела си в IBM, въпреки загубата от 1.5 млрд. долара до момента.

Berkshire Hathaway Inc. обяви нетна печалба от 5 млрд. долара, или 3.042 долара на акция от клас А, което е с 25% повече от 4-те милиарда долара, обявени за второто тримесечие на 2015 г., или 2442 долара на акция от същия клас.

Приходите на компанията на инвеститора Уорън Бъфет растат с 6%, до 54.46 млрд. долара.

Основна причина за добрите резултати е застрахователният бизнес на Berkshire Hathaway, отчитащ ръст на печалбата си от 40%, до 1.32 млрд. долара.

В края на второто тримесечие на годината компанията на Бъфет притежава 72.7 млрд. долара свободни парични средства.

Счетоводната стойност на акцията - показател, който според Бъфет е особено важен при компания като Berkshire Hathaway, нараства с 6.9%, до 160 009 долара за брой.

Едно от звената на компанията, което не се представя добре през последното тримесечие, е железопътният й бизнес. Приходите отчитат спад от 15%, докато печалбата пада с 19 на сто - главно заради по-малкото превозени петролни продукти и въглища през периода.

„Ниската цена на петрола в момента се оказва решаваща за компаниите от сектора, предпочитащи да транспортират продукта си по нефтопроводи, вместо с железопътения транспорт“, посочват от Berkshire.

Към 30 юни Berkshire притежава акции, облигации и държавни ценни книжа, оценени на 133 млрд. долара, като най-големите вложения са в Kraft Heinz, Wells Fargo & Co, Coca-Cola Co и IBM Corp. Само вложенията в акции са за 102.56 млрд. долара спрямо 110.2 млрд. долара за преди година.

От компанията обявиха, че нямат намерение да продават дела си в IBM, въпреки че инвестицията до момента е генерирала загуба от 1.5 млрд. долара.

Акциите от клас А на Berkshire Hathaway приключиха последната сесия на цена от 218 000 долара за брой, като поскъпнаха с 3180 долара само за ден.