Консолидирана печалба на Каолин се понижава до 1.82 млн. лв.

1274
Консолидирана печалба на Каолин се понижава до 1.82 млн. лв.

Нетната консолидирана печалба на Каолин АД () за първото тримесечие на 2008 г. се понижава до 1.819 млн. лв., спрямо 5.521 млн. лв. година по-рано.

В същото време приходите от продажби нарастват със 7.4% до 24.88 млн. лв. Основна част от високата печалба за периода на миналата година се дължи на положителен резултат от продажба на инвестиции в дъщерни предприятия в размер на 2.55 млн. лв.

Положителния резултат от оперативна дейност обаче също отчита спад през настоящата година – на 2.35 млн. лв. при 3.7 млн. лв. за тримесечието на 2007 г.

През януари 2008 г. успешно приключи сделката по придобиване на 100% на сръбското находище за кварцов пясък “Рудник Неметала Вальево” от страна на “Юго Каолин” - 100% дъщерно дружество на Каолин АД.

Придобиването е част от стратегията на Каолин АД за разширяване на пазарното му присъствие чрез дъщерните си дружества в динамично развиващите се пазари в района на Югоизточна Европа.

През февруари 2008 г. Каолин увеличи отново капитала на дъщерното си дружество “Юго Каолин”, Сърбия чрез парична вноска.

През първото тримесечие на 2008 г. Каолин внесе част от записаното през юни 2007 г. увеличение на капитала на украинското дружество “ПКСП” под формата на апорт на машини в капитала на дъщерното дружество в размер на над 262 хил. лева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg