Печалбата на “Доверие Обединен Холдинг” се е повишила с 80.3% за полугодието до 2.3 млн. лева, в сравнение с 1.27 млн. лева година по-рано, посочи консолидираният отчет на дружеството.

За добрия резултат е съдействало повишението на консолидираните приходи на “Доверие” с близо 18% до ниво от 83.62 млн. лева.

В основата на покачването им са били приходите от продажби на стоки и услуги, като значителното повишение в тези пера е неутрализирало негативния ефект от спада в перото “други приходи”, намалели до 1.73 млн. лева в сравнение с 4.54 млн. лева година по-рано.

Важен за печалбата е и ръста на приходите от операции с финансови активи и инструменти, повишили се за първите шест месеца на годината до 1.87 млн. лева, в сравнение с едва 133 хил. лв. година по-рано.

Повишение са регистрирали и консолидираните разходи на холдинга, нараснали до 81.27 млн. лева, в сравнение с 69.3 млн. лева през първото полугодие на миналата година.

Подкрепени от добрия консолидиран отчет, изнесен по време на борсовата сесия, акциите на холдинга отбелязаха повишение до нова в историята си рекордна стойност, като най-високата цена, при която се сключи сделка с книжата, бе при ниво от 10.269 лв. за брой.