Консолидираната печалба на Химимпорт за първото полугодие е възлязла на 60.4 млн. лева през първото полугодие на годината, в сравнение с 2.96 млн. лева през сравнимия период на миналата година.

Разпределена на капитала на холдинга печалбата на акция възлиза на 0.46 лв. за брой, посочи още изнесения консолидиран отчет.

Приходите на холдинга са се повишили с 25.1% за полугодието до ниво от 921.28 млн. лева в сравнение с реализираните година по-рано такива от 736.5 млн. лева. Ръстът им изцяло се предопределя от нарасналите приходи от основна дейност на дружеството.

Консолидираните приходи от основна дейност на дружеството са се повишили с 119% до 149 млн. лева.

Значително перо в структурата на приходите са и тези от лихви, които за полугодието са в размер на 40.36 млн. лева, или повишение от 42.2% в сравнение с тези от 28.39 млн. лева година по-рано.

Силен ръст бележат и консолидираните разходи на холдинга, повишили се до 849.17 млн. лева, или с 16.6% на годишна база.

И тук повишението им се предопределя в основната си част от нарастването на разходите за основна дейност, както и на разходите за лихви.

Холдингът планира да увеличи капитала си от настоящите 130 млн. лв. на 150 млн. лв., чрез издаването на 20 млн. акции с емисионна стойност 11 лв., съобщиха преди месец от там.

Нетните приходи за Химимпорт от увеличението на капитала се очаква да възлязат на 219 млн. лв., след приспадане на очакваните разходи за предлагането.

Холдинговото дружество възнамерява да използва средствата за финансиране на дейността на групата, включително за записване на акции от предстоящото увеличение на капитала на Централна Кооперативна Банка, за придобиване на акции и дялове от Зърнени Храни България ЕАД, Зърнени храни Балчик ЕАД, Прима Агрохим ЕООД, на стойност минимум 61.23 млн. лв. и др.

Увеличението на капитала ще се осъществи чрез издаването на права, като една нова акция ще може да бъде записана срещу 6.5 права. От дружеството очакват търговията с правата да се проведе в периода от 10 до 21 септември, а аукционът за неизползваните права да се състои на 2-и октомври.