Със 132% се е повишила консолидираната печалбата отчетена от Каолин за полугодието, като тя е нараснала до 12.88 млн. лева, в сравнение с 5.55 млн. лева през сравнимия период на миналата година.

Консолидираните приходи на Каолин са се повишили с 30.5% за първото полугодие на годината до 58.47 млн. лева, в сравнение с 44.81 млн. лева година по-рано, посочи предаденият отчет на дружеството.

Увеличението им се е предопределило основно от ръста на приходите от дейността на дружеството и по-точно от тези на продажба на продукция.

По отношение на приходите от продажби на Групата, приноса на останалите предприятия освен "Каолин" АД към първото полугодие на 2007 г. състваляват 4.42 млн. лева.

Положително въздействие са оказали и повишените приходи от положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти, нараснали до 2.55 млн. лева за полугодието в сравнение с 459 хил. лева година по-рано.

Дружеството консолидира резултатите на три български, две сръбски, три украински и едно румънско дружество.

Акционерният капитал на Дружеството, след успешно проведеното първично публично предлагане на ценни книжа, се състои от 25,000,000 обикновени поименни акции с номинална стойност в размер на 1 лев за акция.

През първото тримесечие на 2007 г. “Каолин” АД е продало своите дялове в изцяло собственото си дъщерно дружество “Керамични материали” ЕООД на “Алфа Финанс Холдинг” АД, а през второто тримесечие продаде и “БРП Инвест” ЕООД отново на Холдинга. Във връзка с това от консолидационната база към 30.06.2007 г. са изключени “Керамични материали” ЕООД и “БРП Инвест” ЕООД.

Разходите за придобиване на дълготрайни активи към 30.06.2007 г. представляват основно разходи за инсталация за варовик във фабрика Игнатиево (746 хил.лв) и проектни разходи, свързани с изграждането на промишлен жп клон в фабрика Димитровград (366 хил. лева) и извършване на разкривки в рудниците – “Есенниците – VIII участък” и “Саръгьол – 21 гнездо”.