Консолидираната печалба на Каолин с ръст от 350% през първото тримесечие

642
Консолидираната печалба на Каолин с ръст от 350% през първото тримесечие

Печалбата на Каолин е нараснала с близо 350% през първото тримесечие на годината, до 5.52 млн. лева, в сравнение с 1.23 млн. лева година по-рано, посочи изнесеният днес консолидиран отчет на дружеството, публикуван на сайта на борсата.

За добрия резултат е съдействало значителното повишение на приходите на дружеството, нараснали до 28.45 млн. лева за първите три месеца на годината, от 20.7 млн. лева година по-рано, или повишение от 37.4%.

Повишението им се е предопределило основно от ръста на приходите от продажба на продукция и услуги, както и по перото други приходи, нараснали до 2.53 млн. лева, от едва 419 хил. лева година по-рано.

Положителните разлики от операции с финансови активи и инструменти са възлезли в размер на 2.55 млн. лева, на фона на липсата на такива година по-рано, сочи още консолидирания отчет.

Разходите на дружеството се повишават от 19.4 млн. лева на 22.82 млн. лева, като и тук повишението им се предопределя основно от разходите за основна дейност.

Каолин АД набра 61.838 млн. лв. от приключилото в края на април първично публично предлагане. След проведения букбилдинг емисионната стойност за изпълнение на поръчките бе определена на 13.50 лв., а записани и платени са общо 4.58 млн. акции.

В подписката са участвали общо 1186 лица, като общите разходи по публичното предлагане са 2.502 млн. лв. Основен акционер в дружеството е „Алфа Финанс Холдинг” АД.

Дружеството възнамерява да използва набраните средства за рефинансиране на част от задълженията си към банки и лизингови компании и за финансиране на своята инвестиционна програма, става ясно от проспекта на компанията.

Каолин е най-големият производител на индустриални материали в Югоизточна Европа с предмет на дейност добив и преработка на каолини, кварцови пясъци, глини, варовици, фелдшпатови пясъци, фелдшпат, доломит, керамични преспрахове и др.

Днес по позицията се изтъргуваха близо 17 500 акции, като средната им цена загуби 0.3%, до ниво от 13.97 лева за брой.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg