Консолидираната печалба на Монбат се свива с 53% за година

1151
Консолидираната печалба на Монбат се свива с 53% за година

Консолидираната печалба на Монбат в края на първото полугодие е 7.06 млн. лв., при 15.19 млн. лв. година по-рано, което е спад от 53.5% на годишна база, сочат данните от консолидирания отчет на дружеството към 30 юни. Печалбата на акция е 0.18 лв.

Нетните приходи от продажби на Монбат се свиват за година с 48% до 43.57 млн. лв. Спадът от продажби на продукция е от 81.78 млн. лв., на 41.18 млн. лв.

Оперативните разходи на компанията се понижават с 48 на сто през разглеждания период и по последна информация достигат 35.79 млн. лв.

Забавата в темповете на растеж на автомобилостроенето, с пряк резултат затварянето на заводите на много производители оказаха влияние през първото тримесечие на 2009 г. на производителите на акумулатори, пласиращи своята продукция на т.нар „първичен пазар". Частично беше засегнато и потреблението на т.нар. „вторичен пазар", на който работят Монбат и дъщерните му дружества, което рефлектира и върху постигнатите резултати през първото тримесечие на 2009 г. През първите два месеца от второто тримесечие тенденцията се запази, но през юни 2009 г. се наблюдава известно подобрение на продажбите на дружеството - майка Монбат, информират от компанията.

Компанията реализира през юни нетни приходи от продажби в размер на 8.14 млн. лв., което представлява намаление от 21.73% на годишна база. През април и май е регистрирано средно намаление от 53% спрямо същите месеци на 2008 г. През второто тримесечие на 2009 г. нетните приходи от продажби на Дружеството отбелязват спад от 50% спрямо година назад. За сравнение, нетните приходи от продажби на на групата показват намаление от 48% за същия период.

В условията на глобална икономическа криза ръководството на Монбат продължава и през второто тримесечие на 2009 г. да провежда политика за редуциране на разходите на групата чрез първоначално обявения пакет от мерки, част от които са пряко относими към макроикономическите рискове - поетапни съкращения на работна сила през 2009 г.; намаляване на транспортните разходи, редуциране на инвестициите и/или финансирането на част от тях чрез средства от Европейския фонд за регионално развитие по ОП "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика 2007 - 2013 г. за технологична модернизация на предприятията.

Да припомним, че прогнозите относно нетни приходи от продажби и печалба преди облагане с данъци на Монбат за третото тримесечие на 2009 г. ще бъдат предоставени на инвеститорите на 4 септември 2009 г.

Днес кциите на дружеството поскъпнаха на БФБ с 3.68%, до 7.05 лв., при обем от 25 157 книжа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg