Консолидираните приходи на Софарма нарастват с 27% за година

777
Консолидираните приходи на Софарма нарастват с 27% за година

С 27% за година нарастват общите приходи от дейността на Софарма () на консолидирана база. Според данните от консолидирания отчет за първо тримесечие постъпленията възлизат на 107.06 млн. лв. общо при 84.28 млн. лв.

Благодарение на пласирани стоки ипродукция нетните приходи от продажба на компанията се повишават от 82.84 млн. лв. на 105.24 млн. лв.

От Софарма отчитат ръст от 33% и в разходната си част. В левово изражение промяната е от 74.614 млн. лв. преди година на 99.22 млн. лв. В основата на това е повишението на разходите по икономически елементи и по-конкретно на балансовата стойност на продадени активи (без продукция). Ако преди година в статията са записани 47.9 млн. лв., то към 31 март 2008 г. цифрата вече е 60.01 млн. лв.

Консолидираната печалба на компанията за първо тримесечие на годината е 7.5 млн. лв. или с 22% под финансовия резултат, реализиран към март 2007 г.

По данни на Софарма, компанията запазва пазарните си позиции на българския фармацевтичен пазар. Дружеството поддържа търговски контакти с над 30 фирми дистрибутори на лекарства, като клиенти на фирмата са също НЗОК и Министерство на здравеопазването.

През тримесечието на 2008 г. с най-голям относителен дял в продажбите на вътрешен пазар са таблетните и ампулните форми - общо около 84%. Значително по-нисък е приносът на останалите стокови групи.

Обемът на реализирания износ през първо тримесечие на 2008 г. надвишава 20.7 млн. щ. д., което е със 76% повече от постигнатото за същия период на 2007 г. Относителният му дял в приходите е 73%.

Продукцията на дружеството е изнасяна в 25 страни. Близо 90% от обема е реализиран в Русия, Украйна, Казахстан, Полша, Узбекистан, като най-голям е делът на износа за Русия, съобщават от Софарма.

По последна информация Софарма консолидира резултатите на следните дъщерни и асоциирани компании – Ростбалканфарм, Фармалогистика, Българска роза – Севтополис, Софарма Поланд, Електронкомерс, Биофарм Инженеринг, Софарма Трейдинг, Минералкомерс, Софарма САЩ, Софарма Здровит, Момина крепост, Витаминьi.

Днес акциите на Софарма поскъпнаха с 4.46% на средните 6.32 лв. за акция при обем от 33 019 лота.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg