Министър-председателят Сергей Станишев прие украинския бизнесмен Константин Жеваго, който потвърди принципния си интерес към покупката на металургичния комбинат „Кремиковци”.

Жеваго представи пред премиера актуалното състояние на преговорите, които води със сегашния мажоритарен собственик на металургичния комбинат „Кремиковци”Прамод Митал, и изрази готовност, при успешна сделка, да осигури в краткосрочен план необходимите средства за функционирането на предприятието. Той декларира, че инвеститорският му интерес към „Кремиковци” включва и изпълнение на всички задължения, включително по отношение на работещите в комбината и на екологичните изисквания за работа.

Константин Жеваго представи пред министър-председателя опита от работата си в други европейски страни и предимствата, които би могъл да осигури на комбината в Кремиковци за повишаване на неговата ефективност и конкурентност.

Министър-председателят Сергей Станишев категорично подчерта пред украинския бизнесмен важността на комбината като структуроопределящо предприятие за българската икономика и необходимостта функционирането му да бъде изцяло съобразено с всички европейски норми и изисквания.

От своя страна гостът декларира пред премиера готовност да информира своевременно българското правителство за развитието на преговорите за продажба на комбината.

Снимка: Сергей Станишев и Константин Жеваго (government.bg)